Nasional

Belon Sampah dan Najis: Taktik Provokatif Korea Utara Terhadap Korea Selatan

Dalam satu tindakan balas dendam yang mengejutkan, Korea Utara telah menghantar lebih daripada 150 belon yang membawa sampah dan Najis melintasi Korea Selatan, lapor agensi berita Yonhap pada hari Rabu yang memetik kenyataan tentera.

Belon-belon tersebut mula melintasi sempadan pada malam Selasa, jatuh di pelbagai kawasan di negara itu, dan mencapai sejauh wilayah tenggara Korea Selatan, Gyeongsang Selatan – lebih 280 km dari Korea Utara, kata laporan itu.

Belon-belon itu membawa pelbagai jenis sampah – seperti botol plastik, bateri dan bahagian kasut – dan juga najis, yang bertaburan ketika belon-belon itu jatuh ke tanah. Anggota tentera telah mengumpulkan objek-objek tersebut untuk analisis terperinci, kata seorang pegawai Ketua Turus Bersama (JCS) kepada agensi berita itu.

“Tindakan ini oleh Korea Utara jelas melanggar undang-undang antarabangsa dan sangat mengancam keselamatan rakyat kami,” kata JCS. “[Kami] dengan tegas memberi amaran kepada Korea Utara untuk segera menghentikan tindakan tidak berperikemanusiaan dan vulgar ini.”

Tentera Seoul telah menasihati orang ramai agar tidak menyentuh barang-barang tersebut dan melaporkannya kepada pihak tentera atau pihak berkuasa polis berdekatan jika mereka menemuinya, memberi amaran bahawa belon-belon itu boleh menyebabkan kerosakan apabila jatuh.

Menurut laporan itu, Korea Utara telah memberi amaran pada hari Ahad bahawa ia akan menyebarkan “longgokan kertas buangan dan kotoran” ke kawasan sempadan sebagai tindakan balas terhadap penyebaran risalah anti-Pyongyang oleh aktivis Seoul.

Selama bertahun-tahun, kumpulan anti-Korea Utara telah menggunakan belon – dan juga botol yang dijatuhkan ke laut – untuk menghantar risalah, makanan, ubat, sejumlah kecil wang tunai, dan radio mini ke Korea Utara.

Pyongyang telah lama menganggap pelancaran mesej-mesej seperti itu sebagai tindakan bermusuhan, dan pemimpin kedua-dua Korea telah bersetuju pada tahun 2018 untuk menghentikan penyebaran risalah, serta aktiviti lain yang bertujuan menentang satu sama lain di kawasan sempadan.

Pada tahun 2020, Seoul telah meluluskan undang-undang yang melarang pelancaran risalah anti-Korea Utara, melarang sebarang penyebaran bahan bercetak, barang dan wang melintasi sempadan yang dikawal ketat.

Walaupun keputusan untuk menghentikan kempen itu, kumpulan aktivis konservatif di Korea Selatan – banyak yang dikendalikan oleh pembelot Korea Utara – terus menghantar risalah propaganda tersebut.

Tindakan Berani atau Tindakan Berbahaya?

Dalam tindakan yang mengejutkan ini, Korea Utara bukan sahaja mengingkari perjanjian damai, tetapi juga mencetuskan kebimbangan keselamatan yang serius di kalangan rakyat Korea Selatan. Langkah provokatif ini memperlihatkan ketegangan yang berterusan di Semenanjung Korea dan menguji batasan diplomasi antarabangsa. Adakah tindakan ini merupakan satu bentuk keberanian atau sekadar tindakan berbahaya yang boleh mengakibatkan akibat yang lebih buruk? Hanya masa yang akan menentukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *