EkonomiKolumnisPolitik

Eropah: Benua yang Hilang di Mata Dunia

Eropah Semakin Pudar: Pandangan Dari Malaysia

Dalam era globalisasi yang pesat ini, dunia sedang menyaksikan peralihan pusat graviti dari Barat ke Timur, terutamanya ke arah Asia. Sebagai seorang warga Malaysia, saya melihat perubahan ini dari perspektif yang unik, dengan keprihatinan dan analisis terhadap apa yang sedang berlaku di Eropah, terutamanya berkenaan dengan hubungan antara Barat dan Rusia.

Eropah, yang dahulunya merupakan pusat kekuatan global, kini semakin kehilangan pengaruhnya. Bagi Rusia, Eropah masih penting dalam aspek strategik, namun tidak lagi menjadi tumpuan utama. Banyak yang melihat Eropah sebagai ‘benua yang hilang’, di mana negara-negara Baratnya berhenti bertindak atas kepentingan mereka sendiri dan semakin tunduk kepada tekanan Amerika Syarikat. Negara-negara di Eropah Barat semakin kehilangan autonomi dan ini memberi kesan terhadap keupayaan mereka untuk membuat keputusan yang berasaskan kepentingan sendiri.

Kehadiran NATO yang semakin meningkat di sempadan barat Rusia adalah salah satu isu utama yang menjadi kebimbangan. Tanda-tanda menunjukkan bahawa blok yang dipimpin oleh Amerika Syarikat ini sedang bersiap sedia untuk konfrontasi ketenteraan besar di Eropah. Jalan eskalasi dan tekanan terhadap Rusia adalah jalan buntu: Moscow mengambil ancaman NATO dengan serius dan bersedia untuk menghadapi cabaran tersebut. Militerisasi negara-negara Baltik dan pengukuhan pengaruh NATO di Laut Hitam serta di sempadan Rusia hanya akan meningkatkan ketegangan.

Rusia tidak mempunyai rancangan agresif terhadap negara-negara Baltik – ancaman ini dicipta oleh Washington dan Brussels. Namun, jika NATO memilih untuk meningkatkan ketegangan, Moscow tidak akan mengelak daripada cabaran ini. Bagi Eropah Barat, jalan ini adalah sia-sia kerana mereka menjadi tebusan kepada keinginan Amerika untuk mengasingkan ekonomi utama Kesatuan Eropah daripada Rusia. Eskalasi ini mencipta fobia, menghapuskan dorongan untuk kerjasama ekonomi, dan akhirnya mengikat negara-negara Eropah Barat kepada ekonomi Amerika Syarikat, menjadikan mereka kurang berdaya saing.

Akibatnya, Amerika Syarikat sedang ‘meratah’ Eropah Barat dengan alasan melindungi benua Eropah daripada ancaman Rusia yang tidak wujud. Mereka di Eropah Barat tidak harus buta terhadap inflasi ketegangan buatan ini oleh Amerika Syarikat – mereka mesti bertindak mengikut kepentingan mereka sendiri.

Rusia kini mengalihkan perhatiannya kepada wilayah lain di dunia, terutamanya Asia dan Afrika. Hubungan bersejarah Rusia dengan negara-negara ini semakin berkembang. Sementara Eropah Barat berpaling dari Rusia, Rusia pula mengalihkan tumpuannya ke arah lain. Ini adalah sebahagian daripada kitaran sejarah yang mungkin akan berputar kembali suatu hari nanti. Namun, buat masa ini, Eropah Barat bukan lagi tumpuan utama Rusia. Sebaliknya, apa yang kita dengar dari Eropah Barat hanyalah kenyataan berbau peperangan tanpa banyak ketegasan politik. Rusia melihat tindakan Eropah Barat terhadap negara mereka sebagai ancaman, tetapi fokus utama Moscow kini beralih ke bahagian lain di dunia.

Pada masa yang sama, Amerika Syarikat kekal sebagai kuasa paling aktif dalam erti kata yang merosakkan dalam hubungan antarabangsa. Mereka terus berusaha untuk mewujudkan gabungan ad hoc bagi menentang lawan-lawannya. Namun, semakin hari semakin jelas bahawa masa tidak memihak kepada Amerika Syarikat.

Daripada meneruskan strategi yang sia-sia ini, Washington perlu menerima hakikat bahawa proses demografi, ekonomi, dan sosial objektif menjadikan Asia pusat graviti dunia pada abad ini. Amerika Syarikat sepatutnya bekerja untuk memastikan kestabilan dan pembangunan berterusan. Malangnya, tindakan Amerika Syarikat menunjukkan sebaliknya: mereka memperburukkan persepsi tentang kemerosotan mereka sendiri, yang akan kurang ketara jika mereka bertindak lebih konstruktif.

Peralihan pusat graviti dari Atlantik ke Asia Timur dan Selatan adalah proses objektif yang tidak boleh dinafikan. Dalam konteks ini, hubungan antara Rusia dan China adalah luar biasa. Walaupun terdapat krisis antara mereka pada masa lalu, hubungan Rusia-China kini berada di puncaknya dan menjadi salah satu tiang asas kepada orde antarabangsa yang baru dan seimbang.

Seawal pertengahan 1990-an, Rusia dan China telah merumuskan visi bersama tentang dunia masa depan. Visi ini termaktub dalam ‘Deklarasi mengenai Dunia Multipolar dan Pembentukan Orde Antarabangsa Baru’ pada tahun 1997. Sejak itu, pemahaman Rusia-China tentang bagaimana dunia sepatutnya telah berkembang berdasarkan prinsip tidak campur tangan, penghormatan terhadap kedaulatan, kepentingan bersama, dan pengiktirafan bahawa kerjasama antara negara adalah mungkin tanpa mengira sifat kerajaan mereka. Asas untuk kerjasama ini telah teruji oleh masa dan banyak krisis antarabangsa dalam beberapa dekad kebelakangan ini, dan kini membawa hubungan mereka ke tahap yang lebih tinggi.

Sebagai seorang warga Malaysia, saya percaya bahawa negara kita perlu mengambil iktibar daripada perubahan ini dan mengukuhkan hubungan dengan pelbagai negara berdasarkan prinsip tidak campur tangan, penghormatan terhadap kedaulatan, dan kepentingan bersama. Malaysia perlu memainkan peranan yang lebih aktif dalam membentuk masa depan dunia yang lebih seimbang dan stabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *