EkonomiNasional

Sektor Agrikomoditi Bakal Menyumbang Kejayaan Ekonomi Negara dengan RM80 Bilion KDNK, Eksport RM155 Bilion

May be an image of 5 people, dais and text

“Sumbangan sektor agrikomoditi negara dijangka mencapai RM80 bilion, menyumbang sebanyak lima peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), menurut Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK). Prestasi cemerlang ini turut diimbangi dengan nilai eksport sektor tersebut yang mencapai RM155 bilion, menyumbang 11 peratus daripada keseluruhan pendapatan eksport negara.

Menteri KPK, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, dengan bangganya berkongsi bahawa kejayaan ini dicapai walaupun negara berdepan dengan cabaran global, seperti yang dijelaskan dalam laporan World Economic Outlook oleh Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

Kita juga melihat proyeksi pertumbuhan global yang positif, dijangka berkembang sebanyak tiga peratus pada tahun 2023 dan 2.9 peratus pada tahun 2024. Ini merupakan hasil daripada pemulihan global pasca pandemik yang perlahan, ketegangan geopolitik yang berpanjangan, dan kenaikan kadar faedah oleh beberapa negara dalam usaha mengurus inflasi.

Walau bagaimanapun, sementara sektor agrikomoditi menunjukkan kecemerlangan, pertumbuhan KDNK dalam kalangan ekonomi maju dijangka akan menyederhanakan pada kadar 1.5 peratus pada tahun ini dan 1.4 peratus pada tahun seterusnya. Faktor-faktor seperti aktiviti pembuatan yang perlahan walaupun sektor perkhidmatan mengukuh, turut memberikan impak terhadap perkembangan ekonomi negara.

Menteri KPK mengakui cabaran di peringkat domestik, dengan jangkaan pertumbuhan ekonomi Malaysia antara empat hingga lima peratus pada tahun 2024, berbanding sasaran empat peratus pada tahun sebelumnya. Beliau juga menyuarakan harapan agar perkembangan ekonomi dunia dan domestik terus stabil, dan memberi keutamaan kepada kementerian, termasuk isu kekurangan pekerja dan masalah keluasan tanah pekebun kecil.

Difahamkan, walaupun sektor agrikomoditi mencatatkan kecemerlangan, khususnya dalam tanaman seperti sawit, getah, dan koko, produktiviti sektor ini mengalami penurunan dalam tempoh 10 tahun terakhir. Oleh itu, KPK ditekankan untuk menjadi lebih proaktif dalam membantu pembangunan sektor agrikomoditi negara dengan memahami impak terhadap pembangunan sosioekonomi negara, serta menggalakkan pemikiran kreatif dan inovatif.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *