Nasional

Azalina Othman Said Luncurkan E-Buku ‘Sulu Fraud vs Malaysia’s Truth’ di Brussels

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Reformasi Institusi), Azalina Othman Said, dengan penuh semangat melancarkan e-Buku bertajuk “Sulu Fraud vs Malaysia’s Truth” semalam. Buku elektronik ini bertujuan untuk merayakan pencapaian dan kejayaan Malaysia dalam menangkis tuntutan palsu yang dilakukan oleh kumpulan Sulu.

Menurut Azalina, e-Buku ini memberikan gambaran sepintas lalu mengenai penyalahgunaan dan ketidakadilan yang telah menjejaskan semua rakyat Malaysia. Ia juga merangkumi latar belakang sejarah kes, penglibatan Therium dalam pembiayaan litigasi, dan kejayaan penting yang telah dicapai Malaysia di mahkamah Eropah.

Dalam ucapannya di Brussels, tempat pelancaran yang dipilih dengan teliti sebagai ibu pejabat Kesatuan Eropah (EU), Azalina menekankan bahawa e-Buku ini mengandungi garis masa kes untuk memetakan kronologi peristiwa dan prosiding perundangan dari tahun 1878 hingga kini. Sebuah upaya sistematik untuk memahami perjalanan sejarah dari penandatanganan sewa oleh penjelajah British hingga tuntutan palsu kumpulan Sulu.

“Berkenaan perincian dalam e-Buku itu, penipuan kumpulan Sulu telah membangkitkan kebimbangan, antaranya kepentingan mendukung etika, integriti, profesionalisme, dan amalan baik dalam kalangan penimbang tara antarabangsa, sebagai batu asas kepada timbang tara yang sah,” ujar Azalina.

Menteri Pengerang itu juga mengajak semua rakyat Malaysia untuk bersatu menangkis tuntutan kumpulan Sulu. Beliau merayu agar masyarakat membina asas kefahaman dalam perjuangan perundangan, sama ada melalui laman sesawang kes Malaysia-Sulu atau melalui e-Buku yang baru dilancarkan.

Sementara itu, Azalina turut mengumumkan bahawa sabitan jenayah terhadap penimbang tara Sepanyol, Dr. Gonzalo Stampa, yang kini dalam proses rayuan, merupakan satu perkembangan positif yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Putrajaya mengambil maklum akan kepentingan keputusan mahkamah di Sepanyol dan yakin ia akan menjadi pencegah berkesan kepada tindakan keji oleh pelaku di belakang penipuan kumpulan Sulu.

Azalina menjelaskan bahawa keputusan penting ini juga menunjukkan komitmen komuniti perundangan untuk mendukung kedaulatan undang-undang. Beliau menekankan bahawa sementara keputusan ini merupakan peringatan kepada golongan penimbang tara, ia juga mendedahkan keadaan yang tidak pernah diterokai, terutamanya kawalan terhadap etika profesionalisme penimbang tara.

Azalina menyimpulkan dengan menggesa satu kajian semula dan pembaharuan segera global untuk menambah baik industri litigasi pihak ketiga. Ini disuarakan mengikut pengalaman negara dalam kes tuntutan kumpulan Sulu yang berprofil tinggi.

Dalam kenyataan berasingan, Bahagian Hal Ehwal Undang-undang (BHEUU) Jabatan Perdana Menteri turut mengesahkan bahawa Azalina dalam lawatan kerja ke Brussels bertemu dengan delegasi dari seluruh EU yang bertanggungjawab dalam hal ehwal perundangan. Ini dilakukan untuk berkongsi pengetahuan dan meningkatkan kefahaman bersama mengenai sistem perundangan masing-masing.

BHEUU menyatakan bahawa libat urus ini membincangkan perkara mengenai hal ehwal perundangan EU dan memupuk kepekaan terhadap pertikaian undang-undang AS$14.92 bilion yang berterusan antara Malaysia dengan mereka yang mendakwa diri mereka sebagai pewaris kepada Sultan Sulu dalam empat negara anggota EU, termasuk sabitan terkini terhadap Stampa di Sepanyol. Dengan pelancaran e-Buku ini dan perkembangan positif dalam kes Stampa, Malaysia mengekalkan komitmen kukuhnya untuk mempertahankan kedaulatannya dan membuktikan kebenaran terhadap tuntutan palsu kumpulan Sulu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *