Sukan

Harimau Malaya Bangkit: Kemenangan Epik Malaysia Menentang Kyrgyzstan 4-3!

Malaysia Malaysia mencipta kejutan luar biasa dengan menewaskan Kyrgyzstan dengan 4-3 dalam perlawanan kumpulan pertama mereka untuk Kelayakan Piala Dunia 2026-Piala Asia 2027 di Stadium Kebangsaan Bukit Jalil pada hari Khamis (16 Nov).

Di bawah bimbingan jurulatih, Kim Pan-gon, Malaysia mengambil inisiatif pada minit keenam. Serangan pertama datang apabila sepakan sudut Arif Aiman Hanapi diubah menjadi gol oleh penyerang tengah Dion Cools dengan tandukkan yang cukup cantik.

Malaysia terus menyerang, dengan sepakan separuh voli yang hebat daripada pertahanan tengah Shahrul Saad pada minit ke-25, namun ia melepasi palang.

Kyrgyzstan memanfaatkan kesilapan daripada penjaga gol Ahmad Syihan Hazmi, dengan Zhyrgalbek Kayrat menjaringkan gol penyamaan pada minit ke-41. White Falcons mengukuhkan kedudukan mereka dua minit kemudian, apabila Cools gagal menyekat Ernist Batyrkanov.

Kyrgyzstan menambah keunggulan mereka pada minit ke-56 apabila Kai Merk memanfaatkan ketidakmampuan pertahanan Malaysia dengan melepaskan sepakan yang melepasi Syihan. Malaysia mengurangkan defisit apabila hantaran Arif dari sebelah kanan tidak sengaja dihalang masuk oleh pertahanan tengah Kyrgyzstan, Khristiyan Brauzman, pada minit ke-71.

Stadium bergemuruh apabila Malaysia memastikan penyamaan yang sangat diperlukan pada minit ke-76. Cools, memanfaatkan sepakan sudut yang tepat dari Arif. Aksi yang cukup mendebarkan pada minit ke-93 apabila pemain sayap Faisal Halim mengukuhkan kemenangan dengan menjaringkan gol setelah menerima hantaran cemerlang dari Arif, yang mencatatkan empat “Assist” dalam perlawanan tersebut.

Malaysia seterusnya akan menentang Taiwan di Stadium Perbandaran Taipei pada 21 Nov.

Top of Form

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *