NasionalSukan

Kenyataan Kontroversi ‘Tokong’ Dalam Bola Sepak: Ke Mana Arah Tuju?

Isu hangat mengenai dakwaan wujudnya “tokong” dalam arena bola sepak negara kini mendapat perhatian serius apabila Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Noor menggesa supaya kenyataan tersebut disiasat sekiranya ia merujuk kepada sultan. “Adakah dia maksudkan Sultan Selangor yang tokong itu? Kalau dia kata macam tu dia kena (siasat di bawah) 3R (kaum, agama dan raja) lah,” ujar Sanusi dalam satu kenyataan kepada pemberita di Sungai Bakap hari ini.

Meski begitu, Sanusi mahupun wartawan tidak menyebut secara langsung individu yang membuat kenyataan kontroversi tersebut. Namun, spekulasi tertumpu kepada catatan media sosial oleh Pemangku Sultan Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim, yang sebelum ini mengeluarkan kenyataan sinis mengenai isu ini.

Kronologi Kontroversi:

  1. Denda Terhadap Selangor FC: Segalanya bermula apabila Malaysian Football League (MFL) mengenakan empat bentuk hukuman termasuk denda RM100,000 terhadap Selangor FC kerana tidak hadir dalam perlawanan Piala Sumbangsih menentang Johor Darul Takzim (JDT) pada 10 Mei lalu. Selangor FC memohon penangguhan perlawanan itu susulan beberapa insiden termasuk serangan asid terhadap pemain sayapnya, Faisal Halim. Namun, permintaan ini ditolak oleh MFL.
  2. Reaksi Sultan Selangor: Keputusan ini mendapat teguran keras daripada Sultan Selangor, Sultan Sharifuddin Idris Shah yang murka dengan tindakan MFL. Susulan teguran ini, MFL mengurangkan denda kepada RM60,000 dan membatalkan pemotongan tiga mata dalam saingan Liga Super 2024-2025 terhadap Selangor FC.
  3. Kenyataan Sinis Tunku Ismail: Pada Khamis lalu, Tunku Ismail mempertikai keputusan MFL mengurangkan hukuman terhadap Selangor FC dan dalam satu hantaran Facebook, beliau secara sinis menyatakan, “Tuan-tuan dan puan-puan, saya persembahkan kepada anda tokong sebenar bola sepak Malaysia,” merujuk kepada individu yang dipercayai mampu mempengaruhi keputusan penting dalam sukan bola sepak negara.

Persengketaan Lama Berlanjutan:

Pertelingkahan antara Sanusi dan Tunku Ismail bukanlah perkara baharu. Kedua-duanya pernah berbalas kritikan mengenai pelbagai isu dalam bola sepak tanah air. Pada 2021, isu tunggakan gaji membabitkan pasukan Kedah Darul Aman FC (KDA FC) turut menjadi punca sindiran antara mereka. Tunku Ismail mengkritik pengurusan KDA dan melabelkan Sanusi sebagai ‘kepala pistol’, menambah lagi bara dalam persengketaan mereka.

Sokongan Rakyat:

Pada 28 Jun lalu, Sanusi menyatakan dalam hantaran di media sosialnya bahawa majoriti rakyat Malaysia menyokong Selangor FC dan bersama skuad merah kuning itu. Ini menunjukkan bahawa isu ini bukan sahaja mendapat perhatian daripada pihak berkuasa, malah turut menyentuh emosi penyokong bola sepak seluruh negara.

Kenyataan kontroversi mengenai ‘tokong’ dalam sukan bola sepak ini jelas sekali memerlukan perhatian dan tindakan lanjut. Apakah benar wujudnya individu berpengaruh yang mampu mengubah keputusan besar dalam sukan ini? Atau adakah ini sekadar permainan politik semata-mata? Yang pasti, isu ini telah mengundang pelbagai reaksi dan perlu diselesaikan dengan telus demi masa depan sukan bola sepak negara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *