EkonomiNasional

Bank Islam: Peneraju Pembiayaan Peribadi untuk Jemaah Haji dan Umrah

Bank Islam Malaysia Berhad (Bank Islam) sekali lagi menunjukkan peranannya sebagai peneraju Kewangan Islam dengan mengumumkan pelbagai kemudahan pembiayaan peribadi untuk membantu jemaah haji dan umrah mencukupkan simpanan mereka bagi perjalanan ke Tanah Suci.

Menurut Ketua Pegawai Perniagaan Kumpulan – Runcit Bank Islam, Mizan Masram, institusi kewangan tersebut menawarkan pembiayaan peribadi bermula dari jumlah minimum RM10,000 dengan tempoh bayaran maksimum selama 10 tahun. Beliau menyatakan dengan bangga bahawa Bank Islam berusaha menjadi hab penyelesaian kewangan secara menyeluruh, menyediakan produk dan perkhidmatan yang memenuhi keperluan serta kehendak pelanggan yang bercita-cita untuk menunaikan umrah dan haji.

“Sebagai pelopor Kewangan Islam di negara ini, kami amat berbangga untuk menjadi hab penyelesaian kewangan sehenti melalui penyediaan pelbagai produk dan perkhidmatan yang memenuhi keperluan serta kehendak pelanggan yang berhasrat menunaikan umrah dan haji,” kata Mizan.

Bank Islam tidak hanya menawarkan pembiayaan peribadi, tetapi juga memberikan kemudahan pembelian tanpa tunai menerusi Kad Debiti Bank Islam Visa Tabung Haji dan Kad Kredit-i Bank Islam. Mizan menyatakan bahawa Kad Debit-i Bank Islam Visa Tabung Haji, yang diperkenalkan pada tahun 2020, membolehkan pelanggan melakukan urusan perbankan Akaun Tabung Haji di semua mesin pengeluaran wang automatik (ATM) Bank Islam.

Memorandum Persefahaman antara Bank Islam dan Andalusia Travel & Tours Sdn Bhd (Andalusia) yang ditandatangani hari ini adalah langkah positif bagi memudahkan urusan pelanggan dan jemaah haji dan umrah di Tanah Suci, seiring dengan tagline “Urusan Dipermudah, Lebih Tenang Beribadah.”

Mizan juga memberikan galakan kepada generasi muda untuk menyegerakan ibadah Haji dan Umrah, sambil menekankan bahawa pakej pembiayaan peribadi ini memberi peluang bayaran balik secara berstruktur mengikut kemampuan kewangan masing-masing. Bagi menggalakkan pengambilan Pelan Takaful bagi Pembiayaan Peribadi-i, Mizan menyatakan, “Sekiranya berlaku kematian semasa jemaah berada di Tanah Suci, jumlah Pembiayaan Peribadi tersebut akan dilangsaikan melalui Takaful dan waris yang ditinggalkan tidak menanggung hutang tersebut.”

Kad Debit-i Bank Islam Visa Tabung Haji, yang diperkenalkan pada tahun 2020, bukan sahaja memudahkan transaksi perbankan tetapi juga menyediakan pelbagai tawaran menarik di saudagar terpilih Bank Islam dan Visa. Selain itu, pemegang kad juga mendapat pengecualian fi pengeluaran tunai di Arab Saudi semasa Musim Haji.

Bank Islam turut melancarkan Kempen Tabung Haji Visa Debit KADi & Al Awfar 2024, yang menawarkan hadiah-hadiah menarik bernilai RM180,000. Pelanggan yang melanggan kad debit-i pada tempoh 1 Januari 2024 hingga 30 Jun 2024 berpeluang membawa pulang pakej umrah bernilai RM10,000 setiap seorang untuk lima pelanggan terpilih. Selain itu, 10 pelanggan terpilih juga akan mendapat wang tunai RM2,000 setiap seorang atau RM500 untuk 20 orang pemenang.

Melalui Akaun Pelaburan Al-Awfar, pelanggan Bank Islam berpeluang memenangi hadiah tahunan bernilai lebih RM18 juta melalui 15 kategori yang disediakan. Dengan inisiatif ini, Bank Islam terus menunjukkan komitmennya dalam memudahkan perjalanan ke Tanah Suci bagi jemaah haji dan umrah, sejalan dengan misi menyediakan solusi kewangan Islam yang holistik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *