Ekonomi

Andalusia Terus Dominasi Pasaran Umrah Malaysia

Syarikat pengendali pakej ibadah haji dan umrah, Andalusia Travel & Tours Sdn. Bhd. (Andalusia), mencatat pencapaian gemilang dengan mencatat rekod penjualan umrah sebanyak 63,000 jemaah pada tahun 2023. Pencapaian cemerlang ini diumumkan oleh Pengarah dan Penasihat Undang-undang Andalusia, Ida Riswana Idris, dalam majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Andalusia dan Bank Islam Malaysia Berhad (Bank Islam) di Hotel Impiana KLCC.

Dalam ucapannya, Ida Riswana Idris menyatakan pihaknya tetap optimis terhadap permintaan umat Islam untuk mengerjakan ibadah haji dan umrah, meskipun dihadapi pelbagai cabaran sepanjang waktu. “Ramai di antaranya mengerjakan ibadah umrah berulang-ulang kali walaupun saban tahun pelbagai cabaran telah melanda dan terbaru, kejatuhan kadar mata wang,” katanya.

Pihak Andalusia tetap berpegang pada komitmen untuk memberikan mutu perkhidmatan terbaik kepada jemaah umrah. Ida Riswana Idris menyebutkan hal ini sehubungan dengan upaya pihaknya untuk menjaga dan meningkatkan kualitas layanan, dengan harapan jumlah jemaah umrah yang dilayani dapat terus bertambah hingga mencapai 80,000 orang setahun pada musim umrah 1446 hijrah.

Meski begitu, Ida Riswana Idris tidak menafikan bahawa harga pakej umrah dan haji terus meningkat dari tahun ke tahun. Hal ini, katanya, disebabkan oleh berbagai faktor termasuk peningkatan kadar mata wang asing, harga tiket penerbangan, dan biaya hotel yang terus meningkat. “Jika 10 tahun dahulu, pakej umrah ekonomi boleh diperolehi pada harga serendah RM4,990 seorang, kini harga pakej umrah ekonomi paling murah pada 2023 ialah RM6,990, meningkat harga sebanyak RM2,000 seorang,” jelasnya.

Selain itu, Andalusia juga tidak lupa untuk memberikan sumbangan kepada masyarakat melalui Program Umrah Asnaf Jelajah Kasih 5.0. Baru-baru ini, Andalusia telah menaja seramai 114 asnaf melalui program tersebut, yang dilaksanakan dengan kerjasama kerajaan Negeri Sembilan. Pihak Andalusia juga turut menaja lima pengamal media untuk membuat liputan yang dapat memberikan informasi yang lengkap dan akurat kepada masyarakat.

Dengan pencapaian cemerlang dan komitmen yang teguh, Andalusia Travel & Tours Sdn. Bhd. terus menjadi pilihan utama bagi jemaah umrah yang mencari pengalaman ibadah yang bermakna dan berkualiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *