Nasional

Nik Elin Diancam Bunuh Kerana Cabar Peruntukan Syariah

Kontroversi dan ancaman yang menimpa peguam berpengalaman, Nik Elin Zurina Nik Abdul Rashid, setelah tindakannya mencabar peruntukan dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019, kini menjadi tumpuan utama di Malaysia. Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menerima lima laporan polis yang berkaitan dengan ugutan bunuh terhadap Nik Elin.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, memberitahu media bahawa kelima-lima laporan polis tersebut datang dari Kuala Lumpur, dengan empat laporan dibuat di Sri Hartamas dan satu lagi di Jinjang. Beliau menegaskan bahawa pihak berkuasa memandang serius ancaman tersebut dan sedang memantau kes ini di seluruh negara.

“Tugas polis adalah menjaga keamanan masyarakat. Jadi, kita tidak ambil enteng mengenai ancaman bunuh yang membabitkan nyawa. Apabila ada aduan diterima, tindakan akan diambil bagi mengesan individu yang bertanggungjawab. Setakat ini, belum ada tangkapan suspek dalam kes ini,” katanya dengan tegas.

Berkenaan dengan dakwaan ugutan bunuh, Saifuddin menekankan bahawa keselamatan Nik Elin dan tanggungjawab polis dalam menangani situasi ini menjadi keutamaan. Beliau menyuarakan keengganan menerima ancaman terhadap warganegara yang melaksanakan tugas profesionalnya dalam sistem undang-undang negara.

Turut hadir dalam sidang media itu, Ketua Polis Negara Tan Sri Razarudin Husain dan Pengarah Jabatan Logistik dan Teknologi Bukit Aman Datuk Seri Sahabudin Abd Manan, yang menyokong kenyataan Menteri Dalam Negeri.

Sebelum ini, Polis Kuala Lumpur melaporkan menerima tiga laporan polis berkaitan dengan dakwaan ugutan bunuh terhadap Nik Elin. Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Allaudeen Abdul Majid, menjelaskan bahawa tiga kertas siasatan telah dibuka, dan satu kertas siasatan sudah selesai, manakala dua lagi masih dalam tindakan.

Kontroversi ini muncul selepas Mahkamah Persekutuan pada 9 Februari lalu memutuskan bahawa 16 kesalahan di bawah Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019 adalah batal dan tidak sah dengan majoriti 8-1. Keputusan ini menjadi pendorong bagi Nik Elin untuk mencabar peruntukan dalam enakmen tersebut, yang kini membawa risiko nyawa baginya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *