Nasional

Covid-19 : Aplikasi Whizzl memudahkan peniaga

KUALA LUMPUR 8 Jun – Penularan Covid-19 pastinya menyukarkan peniaga kecil dan sederhana mengumpul data atau maklumat pelanggan ketika memasuki premis.

Kini satu aplikasi terbaharu diperkenalkan bagi memudahkan penghasilan kod QR untuk pelanggan mengimbas.

Pelanggan hanya perlu mengimbas kod QR melalui aplikasi Whizzl, dan semua data akan disimpan dalam sistem backend yang dapat dieksport bila diperlukan.

Aplikasi penjejakan Covid-19 ini telah diiktiraf antarabangsa.

Whizzl muncul pada kedudukan empat teratas mengatasi 139 pesaing dalam Pertandingan Summit Crypto Valley untuk Real Estate 2019 yang diadakan di Switzerland. Whizzl adalah satu-satunya wakil dari Asia Tenggara.

Whizzl juga terpillih mewakili di ReCoTech Finland, iaitu acara PropTech terbesar di Eropah Utara sebagai sebahagian daripada Slush yang merupakan acara permulaan teknologi terkemuka di dunia.

Di Malaysia, Whizzl diiktiraf sebagai salah satu daripada 100 syarikat pengasas yang berjaya pada Maxis Market Access Day 2019.

Pada awal tahun 2020, Whizzl telah dipilih oleh Microsoft sebagai Permulaan Berkelayakan Premium untuk aplikasi maklum balas sosialnya yang merupakan aplikasi serbaguna yang dapat digunakan untuk semua lingkungan bisnes berasaskan masyarakat.

Anugerah itu adalah pengiktirafan besar dalam industri yang membolehkan Microsoft meningkatkan masa depan Whizzl yang meyakinkan.

Pengasas Bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Whizzl, Ken Wong berkata, hari ini norma baharu memerlukan pemilik perniagaan, baik di pejabat atau restoran untuk merekodkan butiran pelanggan seperti nama, nombor telefon, tarikh dan waktu lawatan secara manual.

KEN WONG

Ini jelasnya, menyusahkan pemilik perniagaan terutama mereka yang mempunyai jumlah pelanggan yang ramai.

“Whizzl adalah penyelesaian percuma yang akan memenuhi keperluan asas semua pemilik perniagaan.
Whizzl memperkenalkan Sistem Pengurusan Pelawat Perniagaan atau Business Visitor Management System (BVMS) sebagai penyelesaian untuk meringankan beban pemilik perniagaan tersebut.

“Dengan ini pemilik perniagaan BVMS hanya diminta membuat komuniti mereka sendiri dan menghasilkan kod QR untuk pelanggan mengimbas. Pelanggan mengimbas kod QR melalui aplikasi Whizzl, iaitu nama, nombor telefon bimbit dan alamat e-mel mereka akan diisi secara automatik dan semua data akan disimpan dalam sistem backend,” katanya.

Menurut beliau, sekiranya berlaku kecemasan yang berkaitan dengan wabak tersebut, pemilik perniagaan dapat memberitahu pelanggan dengan cepat dan bertindak sewajarnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *