EkonomiNasional

Malaysia Perlukan Anjakan Besar dalam Sektor Pelancongan, Kata PM Anwar

Malaysia memerlukan anjakan kepada sasaran, strategi dan inisiatif baru bagi sektor pelancongan, menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Beliau menegaskan bahawa kerangka, insentif, dan pembangunan infrastruktur yang dibangunkan oleh kerajaan adalah penting untuk disokong oleh pelaburan sektor swasta, yang merupakan pemain utama dalam merangka produk pelancongan serta penyediaan sumber tenaga berkualiti.

Perkara ini dibincangkan secara mendalam dalam Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) Bilangan 5 Tahun 2024, yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri hari ini. Tumpuan utama mesyuarat tersebut adalah pada sektor pelancongan dan pengangkutan awam.

“Saya percaya, penambahbaikan ekosistem pengangkutan awam negara perlu diselarikan dengan pemahaman yang mendalam dan langkah-langkah pembetulan terhadap kekurangan semasa,” kata Anwar menerusi hantaran di laman Facebook. Beliau juga menyentuh tentang peningkatan mutu perkhidmatan pengangkutan awam sedia ada, termasuk menambah baik kualiti kemudahan perhubungan ke stesen-stesen pengangkutan rel bandar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *