Nasional

Kesesakan Lalu Lintas: Kuala Lumpur tersenarai, London Bandar Raya Tersesak Dunia

“Jika penduduk Kuala Lumpur dan Selangor merasakan bahawa lalu lintas di seluruh bandar raya semakin sesak, terdapat satu elemen positif yang perlu diambil kira. Menurut data yang dikeluarkan oleh TomTom Traffic Index edisi ke-13, walaupun Malaysia tercatat sebagai salah satu negara dengan masalah kesesakan terburuk di dunia, keadaan ini sebenarnya tidak seburuk yang dijangkakan jika dibandingkan dengan 30 bandar teratas yang turut mengalami cabaran serupa.

Berdasarkan kajian tersebut, London menduduki tangga pertama sebagai bandar dengan kesesakan terburuk di dunia. Data menunjukkan bahawa pemandu di London mungkin perlu menghabiskan sehingga 37 minit hanya untuk menempuh jarak 10 kilometer pada waktu puncak setiap hari.

Diikuti oleh Dublin (Ireland) sebagai bandar kedua yang paling sesak di dunia, disusul oleh Toronto (Kanada) dan Milan (Itali) di posisi ketiga dan keempat. Malaysia turut disenaraikan dalam kelompok 30 negara paling sesak di dunia, bersama-sama dengan negara-negara seperti India, Filipina, Indonesia, Jepun, Taiwan, dan Perancis.

Namun, apabila melihat kedudukan Kuala Lumpur, terdapat satu kenyataan positif. Bandar ini menduduki tangga ke-169 sebagai bandar tersesak di dunia, dengan pemandu yang hanya menghabiskan kira-kira 16 minit untuk menempuh perjalanan sejauh 10 kilometer. Sebagai perbandingan, bandar terakhir dalam senarai, iaitu Oklahoma di Amerika Syarikat, mengambil masa 8 minit 40 saat untuk menempuh jarak yang sama.

Jadi, walaupun cabaran kesesakan lalu lintas masih ada, nampaknya Kuala Lumpur boleh menarik nafas lega dengan kedudukan yang tidak begitu teruk berbanding dengan bandar-bandar lain di seluruh dunia.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *