Nasional

SPRM jadi tumpuan

Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sekali lagi menjadi fokus utama hari ini, apabila Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor, hadir untuk memberikan keterangan berkaitan dakwaan rasuah yang melibatkan persatuan bola sepak negeri.

Kehadiran Muhammad Sanusi di Ibu Pejabat SPRM pada jam 8.30 pagi telah mencuri perhatian, dan pada ketika ini, proses perekaman percakapan masih berlangsung. Berita Harian (BH) telah menghubungi SPRM untuk pengesahan berkaitan perkembangan terkini, dan maklumat sedang diusahakan.

Pada hari sebelumnya, media telah melaporkan bahawa SPRM berancang untuk memanggil Ketua Pengarah Pilihan Raya Perikatan Nasional (PN), Muhammad Sanusi, dalam siasatan mengenai dakwaan rasuah berjumlah lebih RM6 juta yang terlibat Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA).

Menurut maklumat yang diperoleh, siasatan ini bermula setelah SPRM menerima laporan daripada seorang kontraktor yang mendakwa dijanjikan projek di Kedah dengan syarat menyalurkan dana kepada persatuan bola sepak tersebut.

Presiden KFA sendiri membantah dakwaan ini, menyatakan bahawa penahanan empat individu, termasuk ketua pegawai eksekutif persatuan bola sepak itu, dia menyifatkan penahanan sebagai ‘aksesori’ yang direka untuk menganiaya mereka dan pada masa yang sama, membina naratif negatif terhadap pentadbiran Kedah.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *