Nasional

Pelan Rekalibrasi: Program Penghantaran Pulang PATI Diperkenalkan Semula Tahun Ini

Kerajaan berhasrat untuk memperkenalkan semula pelan rekalibrasi bagi pendatang asing tanpa izin (PATI) dalam usaha penghantaran pulang warga asing pada tahun ini.

Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, Menteri Dalam Negeri, menyatakan bahawa langkah ini tertakluk kepada kelulusan Jemaah Menteri. Beliau menjelaskan, “Jawatankuasa yang bersidang hari ini mencadangkan semula pelaksanaan program rekalibrasi untuk penghantaran pulang rakyat asing yang telah tinggal lebih lama, dengan pelaksanaan bermula pada tahun ini.

“Kami akan mengusulkan satu tarikh pelaksanaan kepada Jemaah Menteri, berserta jumlah kompaun yang akan dikenakan terhadap mereka yang terlibat. Keputusan ini diambil selepas menerima maklum balas positif dari kedutaan negara asal, yang mengesyorkan agar peluang dikembalikan bagi penghantaran pulang warga mereka,” katanya dalam sidang akhbar selepas Mesyuarat Jawatankuasa Bersama Antara Menteri Dalam Negeri Dan Menteri Sumber Manusia Mengenai Pengurusan Pekerja Asing Kali Ke-10 di sini hari ini.

“Walaupun pelan rekalibrasi PATI ditutup pada tahun sebelumnya, kerajaan masih meneruskan rekalibrasi tenaga kerja (RTK 2.0). Dalam konteks ini, beliau menekankan bahawa negara kini mempunyai dua juta pekerja asing, dengan ketiga-tiga sektor, iaitu perkhidmatan, pembinaan, dan perkilangan, telah mencapai kecukupan.

“Meskipun rekod menunjukkan permohonan dan kemasukan dalam jumlah mencukupi, masih terdapat defisit keperluan yang tinggi dalam dua sektor lain, iaitu perladangan dan pertanian,” tambah beliau.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *