NasionalUncategorized

Malaysia mengharamkan rokok untuk semua yang lahir selepas 2005

KUALA LUMPUR, 27 Januari – Pihak berkuasa bercadang untuk mengekang penjualan rokok dan tembakau kepada mereka yang lahir selepas 2005 dalam usaha melarang merokok musim depan.


Dengan cara ini, rakyat Malaysia yang kini menjual remaja berusia 17 tahun itu tidak lagi boleh membeli-belah secara sah pada tahun hadapan selepas mencapai umur 18 tahun, iaitu umur penalti untuk merokok, sepanjang hayat mereka.


“Kami, serta beberapa negara WPRO (Pasifik Barat) yang berbeza, cuba memintas peraturan tahun ini yang, jika berjaya, akan membawa kepada pemberhentian merokok melalui undang-undang anti-intuitif untuk penjualan tembakau dan pelbagai rokok. “Menteri Kesihatan Khaira Jamaluddin mengumumkan semalam pada rundingan ke-100 mesyuarat kerajaan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di Geneva.
“Malaysia percaya ini boleh memberi impak yang besar untuk menghentikan dan mencegah NCD.”


Lebih daripada 27.2,000 kematian berkaitan merokok dilaporkan di Malaysia setiap tahun. Merokok menyebabkan penyakit seperti kanser, penyakit jantung koronari, strok, penyakit paru-paru, diabetes dan penyakit paru-paru obstruktif yang berterusan. Khairy sebelum ini menyatakan bahawa beliau berhasrat untuk meluluskan undang-undang baharu mengenai kawalan tembakau dan merokok pada sidang parlimen akan datang, yang tidak lagi menyekat rokok elektronik dan produk vape, tetapi akan mengharamkan lagi merokok untuk generasi yang memerlukan.
Jika Parlimen meluluskan larangan tembakau untuk semua orang yang lahir selepas 2005, bermakna pihak berkuasa mempunyai masa kurang daripada setahun untuk memberi anda mekanisme untuk memastikan rokok tidak ditawarkan kepada orang dewasa berumur 18 tahun. pada tahun 2023.


Bulan lalu, New Zealand mendedahkan rancangan untuk mengharamkan penjualan rokok atau tembakau kepada semua orang yang lahir selepas 2008 dalam peraturan yang dijangka diperkenalkan tahun ini. Cadangan New Zealand, bermula pada 2027, akan menaikkan umur berhenti merokok secara beransur-ansur sebanyak 18 tahun, membolehkan perokok semasa mengekalkan pembelian rokok mereka walaupun berjaya mengurangkan ketersediaan tembakau untuk kita semua yang dilahirkan selepas 2008.


Kira-kira satu daripada 5 orang dewasa berumur 15 tahun ke atas merokok di Malaysia, dengan anggaran 4.9 juta orang moden. Merokok lebih kerap di kalangan lelaki di Malaysia kerana hampir 5 lelaki merokok. Hampir 1/2 daripada populasi lelaki pada mana-mana umur adalah ringan, kecuali remaja lelaki berumur 15 hingga 19, yang 24 konsisten dengan kelaziman merokok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *