Teknologi

Malaysia, Indonesia dan Thailand memperkenalkan pembayaran QR rentas sempadan

Kuala Lumpur: Pembayaran QR rentas sempadan antara Malaysia, Thailand, Malaysia dan Indonesia adalah mungkin, jadi anda boleh membuat pembayaran terus dan mudah hanya melalui telefon bimbit.


Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet) menyatakan bahawa ini adalah selaras dengan Penyata Bersama Bank Negara Malaysia dan Thailand pada Jun 2021 dan Penyata Bersama Bank Negara Malaysia dan Indonesia pada 27 Januari tahun ini. Hairuan Abdul Rahman,
Pengarah Perkhidmatan Pembayaran Runcit PayNet berkata sambungan itu akan membolehkan pelancong di Malaysia menyambung ke bank atau aplikasi e-wallet mudah alih mereka dan membuat pembayaran QR di Thailand dan Indonesia.


Hasilnya, kedua-dua negara ini merupakan negara ASEAN pertama yang memperkenalkan pembayaran QR rentas sempadan.

“Saya pasti pengunjung tetap ke Thailand dan Indonesia untuk perniagaan, kerja atau hiburan akan mengalu-alukan kemudahan menggunakan QR untuk membeli-belah di Thailand,” kata Hairouan dalam satu kenyataan hari ini.


Public Bank Bhd ialah bank pertama di Malaysia, Razer Merchant Services menyertai penggabungan sebagai pembeli pertama, dan Thailand Kasikornbank dan Siam Commercial Bank membuka jalan untuk kerjasama Malaysia-Thailand.


Berkenaan dengan penggabungan Malaysia-Indonesia, bank ahli yang membekalkan penggabungan Malaysia-Indonesia termasuk Bank Indonesia, CIMB Niaga, Bank Sinarmas, Bank Central Asia, Bank Mega, Bank Permata, Bank Syariah Indonesia dan Bank BPD Bali, Merchant Acquirer Mandiri Bank. Apabila disambungkan ke Malaysia dan Indonesia. PayNet berkata ia menjangkakan lebih banyak bank dan peniaga dari setiap tiga negara untuk mengambil bahagian dalam beberapa bulan akan datang. 4,444 rakyat Malaysia asing boleh membayar pembeli yang mengambil bahagian di Thailand atau Indonesia hanya dengan melancarkan aplikasi perbankan mudah alih atau e-dompet dan mengimbas kod QR pedagang di negara itu.


Sebaliknya, rakyat Thailand dan Indonesia yang melawat Malaysia juga boleh berbuat demikian dengan mengimbas kaunter QR DuitNow untuk membayar setiap peniaga Malaysia yang mengambil bahagian.


Hairuan berkata perniagaan dan perniagaan kecil di negara jiran Malaysia juga akan mendapat manfaat.
“Sebaliknya berlaku apabila warga Thailand dan Indonesia datang ke negara kita. Kami berharap dapat mencapai rangkaian pembayaran elektronik yang lebih luas antara negara-negara ini dengan kadar pertukaran yang lebih kompetitif, terutamanya kadar pertukaran rentas sempadan. .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *