Ekonomi

Thailand sertai Malaysia dan Singapura dalam pembangunan bank maya

Thailand, bersama negara lain termasuk Singapura dan Malaysia, mencadangkan peraturan untuk mewujudkan bank maya bagi membangunkan teknologi kewangan bagi merangsang persaingan dan meningkatkan akses kepada perkhidmatan perbankan.

Bank Thailand itu merancang untuk mengeluarkan panduan perbankan digital pada bulan Jun dan mungkin membenarkan pemiutang sedia ada dan pemohon baharu memohon lesen, kata Naib Gabenor Rung Mallikamas pada taklimat maya pada Selasa. Beliau berkata bank pusat itu juga berhasrat untuk menarik balik sekatan ke atas pelaburan bank perdagangan dalam teknologi kewangan selain aset digital.

Thailand adalah antara yang terakhir mengguna pakai konsep pinjaman maya di Asia, serta syarikat seperti Ant Financial Services Group dan Grab Holdings Inc. Kami akan meneroka peluang pelaburan. Walaupun tiada bank maya di Thailand, pemberi pinjaman tempatan dan luar pesisir menawarkan pelbagai perkhidmatan digital di Thailand. BOT juga akan memperluaskan capaian dan fleksibiliti bank sedia ada, katanya.

“Kami berharap dapat meningkatkan persaingan dan inovasi dengan membolehkan perbankan maya membantu penyimpan,” kata Rung. “Tiada apa yang akan berhenti. Pemain sedia ada juga akan menyesuaikan diri. “

Dalam perundingan awam bertajuk “Mengorientasikan semula sektor kewangan Thailand ke arah ekonomi digital yang mampan”, BOT mencadangkan lebih ramai pemain industri boleh terlibat dalam infrastruktur kewangan utama seperti sistem pembayaran dan mekanisme jaminan.

Bank pusat itu juga akan memuktamadkan garis panduan bagi pengurusan sektor kewangan untuk menyepadukan penilaian risiko alam sekitar ke dalam operasi perniagaan dan menyokong peralihan syarikat daripada aktiviti tidak mampan. Dalam taklimat tersebut Gabenor Sethaput Suthivartnaruput berkata bahawa penstrukturan semula sektor kewangan Thailand harus mencari keseimbangan yang tepat antara memupuk inovasi dan pengurusan risiko serta menyediakan fleksibiliti untuk bertindak balas terhadap turun naik yang pesat.

BOT berusaha untuk mengurangkan beban kawal selia atau kos yang tidak perlu bagi penyedia perkhidmatan dengan menggalakkan pemberi pinjaman untuk mengguna pakai fintech. Menurut Naris Sataholdei, pakar ekonomi syarikat itu

Bangkok TMBthanachart Bank Pcl, perbankan maya bukanlah “kejutan besar” bagi yang mempunyai kuasa yang cukup untuk menerima perkhidmatan perbankan mudah alih. Beliau berkata pendatang baharu boleh menderita dalam jangka pendek kerana Thailand masih merupakan syarikat berasaskan tunai, terutama di kawasan luar bandar.

“Banyak persaingan baik untuk ekosistem dan ia akan menarik untuk melihat bagaimana pasaran Thai bertindak balas terhadap perniagaan ini,” kata Naris. Walau bagaimanapun, kerana fintech bukanlah sesuatu yang baik, kos adalah tinggi, kami perlu berfikir dengan teliti sebelum menyertainya.

Dokumen perundingan BOT akan dikeluarkan untuk maklum balas awam pada 28 Februari, dan dasar itu akan dimuktamadkan berdasarkan input, kata Rung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *