Education

Ahli Astronomi mungkin telah menemui rahsia lokasi misteri bintang gergasi

Ahli astronomi di Universiti Georgia telah menemui penjelasan mengenai penampilan aneh bintang gergasi jauh dari tempat kelahiran mereka pada cakera galaksi kita. Bintang yang lebih besar daripada Matahari mempunyai nukleus yang sangat panas, yang merangsang pengeluaran tenaga nuklear dengan cepat. Ia adalah salah satu objek paling terang di galaksi kita. Walau bagaimanapun, ia mempunyai hayat yang pendek kerana ianya membakar bahan api hidrogen dengan sangat cepat. Berbanding dengan 10 bilion tahun Matahari, jangka hayatnya mungkin 10 juta tahun. Oleh kerana umurnya yang singkat, ianya tidak mempunyai banyak masa untuk mengembara jauh dari tempatnya. Kebanyakan bintang besar terletak di bahagian galaksi cakera rata kita di mana awan gas cukup dekat untuk menyokong pancaran bintang, dan tempat ahli astronomi boleh menemui gugusan muda bintang besar.

Jika terdapat bintang besar yang jauh pada galaksi, bagaimanakah ia boleh sampai ke sana?

“Ahli astronomi telah menemui bintang yang jauh dari asalnya, malah ia mengambil masa lebih lama daripada seluruh hayat bintang itu,” kata ahli astronomi Douglas Gies dari Georgia. “Bagaimana itu berlaku adalah subjek perdebatan aktif di kalangan saintis.”

Ini adalah masalah yang ditimbulkan oleh bintang yang dikenali sebagai HD93521, yang terletak kira-kira 3,600 tahun cahaya di atas cakera galaksi. Kajian baharu oleh Gies dan ahli astronomi lain di Georgia menunjukkan perbezaan yang ketara: masa penerbangan untuk sampai ke lokasi ini adalah lebih lama daripada anggaran umur bintang besar ini.

Ahli astronomi telah menggunakan anggaran jarak baharu daripada siasatan Agensi Angkasa Eropah untuk mengkaji spektrum bintang bagi menentukan jisim dan umur bintang, serta pergerakannya melalui angkasa. Mereka mendapati bahawa HD93521 mempunyai berat kira-kira 17 kali ganda jisim Matahari, yang akan membawa kepada anggaran umur kira-kira 5 juta tahun. Sebaliknya, gerakan bintang menunjukkan bahawa laluannya dari cakera adalah lebih lama, kira-kira 39 juta tahun.

Ahli astronomi Georgia menerangkan perbezaan aneh ini antara kehidupan bintang dan masa perjalanan dengan mencadangkan bahawa HD93521 meninggalkan cakera sebagai dua bintang yang lebih rendah dan hidup lebih lama dan bukannya satu bintang besar yang kita lihat hari ini. Penemuan mereka diterbitkan dalam The Astronomical Journal.

Kunci kepada misteri itu ialah HD93521 ialah salah satu bintang berputar terpantas di galaksi. Bintang boleh berputar melalui gabungan bintang, di mana dua bintang berdekatan boleh tumbuh dan berlanggar dari semasa ke semasa untuk menjadi bintang tunggal.
“HD93521 mungkin memulakan kehidupan sebagai sepasang bintang berjisim sederhana yang menyerap antara satu sama lain dan membentuk satu-satunya bintang yang bergerak pantas yang kita lihat hari ini,” kata Gies.

Bintang jisim purata sedemikian akan hidup cukup lama untuk menampung masa penerbangan HD93521 yang panjang. HD93521 bukan satu-satunya kes bintang yang ditemui sangat jauh dari tempat kelahirannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *