Politik

Zuraida dijangka menyertai Parti Bangsa Malaysia

KUALA LUMPUR, 28 Januari – Parti Bangsa Malaysia (PBM) mengesahkan khabar angin kononnya telah mempelawa Menteri pimpinan PKR Datuk Zuraida Kamaruddin menyertai parti itu, namun masih belum mendapat maklum balas rasmi.

Dalam temu bual dengan Malay Mail baru-baru ini, ketua pemuda Muhammad Na’im Brundage – bekas orang PKR – juga mencadangkan kemungkinan pemindahan besar-besaran ahli PKR ke parti itu.

“Kami tidak sabar menunggu pemimpin bergerak bersama parti kami, jadi kami telah pun memulakan kongres dan sebab itu kami mengumumkan kepimpinan.

“Sebab itu kami sebagai sebuah parti berjalan baik dengan beliau dan tanpa beliau,” katanya merujuk kepada Menteri Perladangan dan Perdagangan.

Na’im, bekas ketua Pemuda Wilayah Persekutuan, berkata parti itu terus membuka pintu kepada sesiapa sahaja yang bersedia untuk menyokong tonggak besar: mempertahankan nilai berbilang kaum, menyediakan kuasa belia, perwakilan wanita, pendidikan. pembangunan, pemerkasaan ekonomi, serta sains dan teknologi. “Saya tidak boleh mengabaikan kemungkinan penghijrahan besar pemimpin dan ahli PKR ke parti kita.

“Tetapi jika mereka berbuat demikian, mereka perlu memastikan mereka mendedikasikan agenda kami dan memahami bahawa PBM dan PKR adalah parti berbilang kaum, tetapi kedua-duanya adalah parti yang berbeza dari segi ideologi,” katanya.

Beliau mengakui “ramai” pemimpin kerajaan dan pembangkang berminat untuk menyertai PBM, tetapi enggan mendedahkan nama-nama tersebut.

“Saya tidak boleh menyatakan secara pasti siapa yang boleh menyertai parti, tetapi saya percaya terdapat ramai pemimpin berpotensi yang boleh menyertai, tetapi sama ada mereka berada dalam kerajaan atau tidak, saya tidak berada di sana buat masa ini. Saya pasti.” , “dia menambah ..

Pembelot PKR lain di kepimpinan PBM termasuk Dewan Undangan Negeri Lembah Jaya Haniza Mohamed Talha (Naib Presiden I), Ahli Parlimen Tebrau Steven Choong (Naib Presiden Kanan), Rahimah Majid, bekas Ketua Wanita PKR Sabah (Naib Presiden). saya) dan beberapa orang lain. Na’im menjelaskan kedudukan parti menyokong kerajaan dan berkata PBM memerlukan lebih masa untuk memutuskan gabungan mana yang mahu bekerjasama dalam pilihan raya umum sekarang.

Mengulas rayuan PBM kepada Barisan Nasional, beliau berkata kes itu dibawa oleh salah seorang perwakilan semasa muktamar parti.

“Saya rasa dia mengembalikan sentimen semasa mesyuarat agung, di mana terdapat cadangan untuk menyertai BN,” katanya merujuk kepada pengerusi parti Larry Sng.

“Dan salah seorang perwakilan pada mesyuarat agung lalu melakukan perkara itu. Dan keputusan sama ada kita boleh menyertai BN adalah terpulang kepada BN dan terpulang kepada kita sama ada kita bersetuju dengan susunan kerusi.

Na’im juga menyebut bahawa parti itu telah mula meletakkan asas dan sudah mengenal pasti beberapa kerusi “menang” untuk pilihan raya umum akan datang. “Kami sudah bersedia untuk bersaing untuk PRU15 pada pilihan raya umum akan datang dan kami sebenarnya telah meletakkan asas.

“Kita boleh bersaing dalam gabungan jika rundingan untuk menyertai mana-mana gabungan ‘mesra kerajaan’ berjalan mengikut perancangan.

“Namun, jika tidak, kami akan tetap berjuang, tetapi mungkin dalam skala kecil dan kami akan lebih fokus pada tempat yang kami percaya akan menang lebih banyak,” tambahnya.

PBM dahulunya dikenali sebagai Parti Pekerja Sarawak dan penjenamaan semulanya telah diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan pada 27 Oktober tahun lalu.

Pada 8 Januari, Larry Sng dipilih sebagai pengerusi parti pada mesyuarat agung khas di Sibu, Sarawak, bersama pemimpin terkemuka lain yang turut mengumumkan hari tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *