Nasional

506 TASKA Tidak Berdaftar Dikesan Hingga Mei 2024

Sebanyak 506 taman asuhan kanak-kanak (TASKA) dikesan tidak berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sehingga 31 Mei lalu. Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), Datuk Seri Nancy Shukri, mengumumkan perkara ini di Dewan Rakyat hari ini.

Nancy menegaskan bahawa pihaknya menggunakan pelbagai pendekatan, termasuk memberikan notis peringatan dan tindakan penguatkuasaan, selaras dengan peruntukan Akta 308. “Berdasarkan keputusan kertas siasatan yang telah dibuka dan diselesaikan, sebanyak lapan TASKA telah dikenakan tindakan lak, 17 dikenakan kompaun dan dua kes telah didakwa di mahkamah antara 2020 hingga Mac 2024,” katanya.

Tindakan Penguatkuasaan Diteruskan

Menteri KPWKM itu turut menjawab pertanyaan Datuk Idris Ahmad (PN-Bagan Serai) yang memohon penjelasan berhubung statistik bilangan TASKA yang dikesan tidak berdaftar dengan JKM, selain sejauh mana tindakan penguatkuasaan diambil terhadap pengusaha premis tersebut. Nancy menjelaskan bahawa meskipun terdapat sesetengah TASKA yang tidak berdaftar, mereka masih menepati syarat minimum pengoperasian seperti yang ditetapkan oleh JKM.

Namun, tidak semua pengusaha TASKA mampu menepati syarat prosedur yang ditetapkan pihak berkuasa tempatan (PBT) yang berbeza antara satu kawasan pentadbiran dengan yang lain. “Antara faktor utama yang menyukarkan pendaftaran termasuklah perbezaan syarat prosedur yang ditetapkan oleh PBT,” ujar Nancy.

Bantuan dan Inisiatif Memudahcara Pendaftaran TASKA

Mengulas lanjut, Nancy berkata JKM menggunakan pendekatan proaktif dengan membantu TASKA yang menghadapi kesukaran ini melalui penyediaan khidmat nasihat dan inisiatif memudahcarakan proses pendaftaran. “JKM turut bekerjasama dengan jabatan bomba dan penyelamat, jabatan kesihatan serta PBT menerusi ‘one stop centre’ di peringkat negeri dan daerah,” tambahnya.

Dalam tempoh antara September 2023 hingga 31 Mei 2024, sebanyak 189 TASKA telah berjaya dibantu sehingga lulus pendaftaran. “Langkah ini diharapkan dapat meningkatkan bilangan TASKA yang berdaftar dan mematuhi semua syarat yang ditetapkan, demi kesejahteraan kanak-kanak dan ketenangan minda ibu bapa,” jelas Nancy.

Kesimpulan

Penekanan terhadap kepentingan pendaftaran TASKA dengan JKM tidak boleh diambil ringan. KPWKM akan terus komited dalam memastikan semua TASKA mematuhi syarat dan peraturan yang ditetapkan, demi kesejahteraan generasi masa depan. Dengan pendekatan yang proaktif dan kerjasama pelbagai agensi, diharapkan isu ini dapat ditangani dengan lebih efektif dan menyeluruh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *