Uncategorized

Demokrasi sudah mati – Razalif Zain

Keputusan Tan Sri Johari Abdul mengekalkan enam kerusi Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN) yang menyokong Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengundang kritikan keras kalangan pemimpin Bersatu.
Ahli Bersatu, Razalif Zain menyuarakan rasa kecewa terhadap keputusan tersebut yang disifatkan sebagai satu pengkhianatan terhadap prinsip demokrasi dan keadilan.

Kritikan Razalif terhadap tafsiran Perlembagaan


Razalif menegaskan bahawa tindakan Johari yang memberikan alasan-alasan dangkal dan tafsiran songsang terhadap Perlembagaan Persekutuan adalah amat mengecewakan.
“Keputusan ini adalah satu tamparan hebat kepada sistem demokrasi kita. Bagaimana seorang Speaker yang sepatutnya menjunjung prinsip keadilan boleh membuat keputusan yang jelas bercanggah dengan Perlembagaan?” Soalnya penuh emosi.


Menurut Razalif, peruntukan Perkara 49A(1)(a)(ii) Perlembagaan Persekutuan adalah jelas dan tidak sepatutnya disalahtafsirkan.


“Perlembagaan kita telah menetapkan bahawa kerusi ahli Dewan Rakyat hendaklah kosong jika mereka tidak lagi menjadi anggota parti politik yang mereka wakili. Keputusan Johari ini seolah-olah mengkhianati prinsip asas tersebut,” tegasnya.

Rasa tidak puas hati dan kekecewaan
Razalif turut menyatakan bahawa keputusan ini telah mencetuskan ketidakpuasan hati yang mendalam dalam kalangan ahli Bersatu dan penyokong PN.


“Ini bukan hanya soal tafsiran undang-undang, tetapi soal prinsip dan integriti. Bagaimana kita boleh membenarkan ahli-ahli Parlimen yang berpaling tadah untuk terus memegang kerusi mereka?
“Ini adalah satu bentuk pengkhianatan terhadap kepercayaan diberikan rakyat,” katanya.


Menurutnya, tindakan Johari ini seolah-olah memberikan lampu hijau kepada tindakan lompat parti yang tidak bermaruah.


“Jika kita membenarkan perkara ini berlaku, apa makna demokrasi kita? Apa makna kepercayaan yang diberikan oleh rakyat kepada wakil rakyat mereka?” Soal Razalif.

Seruan untuk tindakan tegas


Dalam pada itu Razalif menyeru agar Bersatu mengambil tindakan yang tegas untuk menentang keputusan tersebut.
“Kita tidak boleh berdiam diri. Kita harus berdiri teguh menentang keputusan yang tidak adil ini. Saya menyokong penuh langkah undang-undang yang akan diambil oleh parti untuk mencabar keputusan ini,” tegasnya.


Beliau juga menekankan pentingnya untuk mempertahan integriti Perlembagaan dan memastikan keadilan ditegakkan.


“Kita harus memastikan bahawa Perlembagaan dihormati dan prinsip-prinsip demokrasi dipertahankan. Ini adalah tanggungjawab kita sebagai pemimpin dan wakil rakyat,” tambahnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *