Nasional

Dua Beradik Perempuan Maut, Ibu Kritikal dalam Kebakaran Plaza Mahkota Melaka

Tragedi menimpa sebuah keluarga apabila dua beradik perempuan maut manakala ibu mereka kini dalam keadaan kritikal selepas terperangkap dalam asap tebal di bilik sewa yang didiami mereka di tingkat tiga Plaza Mahkota Melaka, Banda Hilir petang tadi.

Dalam insiden yang berlaku kira-kira jam 1.30 petang itu, mangsa yang terkorban dikenali sebagai Nur Riaisha Zahra Abdullah, 2, dan kakaknya, Nuralia Karisa Abdullah, 12. Ibu mereka, Azliha Ngah Ariffin, 40, masih dalam keadaan kritikal akibat terhidu asap tebal.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Christopher Patit, mengesahkan siasatan awal mendapati kebakaran bermula dari tingkat satu bangunan tersebut. Seorang saksi melihat kejadian itu dan segera menghubungi talian kecemasan 999.

Anggota bomba yang bergegas ke lokasi berjaya memadamkan kebakaran dan mengeluarkan tiga beranak tersebut dalam keadaan tidak sedarkan diri. Mereka segera dikejarkan ke Hospital Melaka untuk mendapatkan rawatan kecemasan.

“Pihak bomba berjaya mengeluarkan tiga beranak berkenaan dalam keadaan tidak sedarkan diri dari sebuah bilik di tingkat tiga sebelum dikejarkan ke hospital. Bagaimanapun, dua beradik tersebut disahkan meninggal dunia ketika menerima rawatan di Hospital Melaka manakala ibu mereka masih dalam keadaan kritikal setakat 5 petang tadi,” ujar Christopher.

Kejadian ini menambah duka kepada seluruh komuniti setempat, terutama kerana melibatkan nyawa kanak-kanak yang tidak berdosa. Menurut Christopher, tingkat satu bangunan tersebut mempunyai lima bilik sewa, namun hanya satu bilik yang disewakan. Tingkat dua pula mempunyai 10 bilik sewa dengan enam penyewa di empat bilik, manakala tingkat tiga mempunyai enam bilik dan hanya satu bilik disewakan kepada keluarga berkenaan.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Melaka, Mohd Pisar Aziz, ketika ditemui di lokasi kejadian menyatakan bahawa pihaknya menerima panggilan kecemasan kira-kira jam 1.33 petang. Tiga jentera bomba dari empat balai bomba dengan kekuatan dua pegawai dan 38 anggota segera dikejarkan ke lokasi untuk membantu operasi menyelamat.

“Antara kesukaran yang dihadapi adalah ruang bangunan yang dipenuhi asap tebal dan haba, namun operasi berjalan lancar,” kata Mohd Pisar.

Kejadian ini sekali lagi menegaskan betapa pentingnya langkah-langkah keselamatan kebakaran diambil dengan serius oleh semua pihak, terutamanya di bangunan-bangunan yang menempatkan bilik-bilik sewa. Tindakan pantas daripada saksi dan keberanian anggota bomba berjaya menyelamatkan satu nyawa, namun dua nyawa yang hilang tetap meninggalkan kesan yang mendalam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *