Nasional

Keperluan Permit Kemasukan Kenderaan (VEP) Dikuatkuasakan Mulai 1 Oktober

Kerajaan Malaysia akan menguatkuasakan keperluan Permit Kemasukan Kenderaan (VEP) untuk semua kenderaan asing yang memasuki Malaysia bermula 1 Oktober, menurut Menteri Pengangkutan, Anthony Loke. Beliau menegaskan bahawa pihak berkuasa tidak akan berundur dari pelaksanaan ini.

“Itulah mesejnya. Tiada perubahan. 1 Oktober, ia akan dikuatkuasakan,” katanya, dipetik oleh agensi berita Malaysia, Bernama.

Langkah Tegas Kerajaan

Loke mengumumkan pada 28 Mei bahawa semua kenderaan asing yang memasuki Malaysia melalui jalan darat dari Singapura perlu mempunyai VEP yang sah mulai 1 Oktober. Pemilik kenderaan asing dikehendaki mendaftar, memasang, dan mengaktifkan tag VEP-RFID mereka. Tag ini akan membolehkan pemandu membayar caj jalan sebanyak RM20 ketika memasuki Johor melalui kedua-dua pusat pemeriksaan, serta tol di lebuh raya Malaysia menggunakan lorong RFID yang ditetapkan.

Tanpa VEP yang sah, yang berfungsi sebagai “kad pengenalan” untuk kenderaan asing di Malaysia, pemandu berisiko ditolak masuk ke Johor atau dikenakan denda sehingga RM2,000.

“Mesejnya sangat jelas. Saya harap pemandu Singapura yang kerap datang ke Malaysia akan mematuhi undang-undang dan peraturan kita,” kata Loke.

Proses Pendaftaran Dipermudah

Loke menambah bahawa proses untuk mendapatkan VEP telah dipermudah, dengan pilihan untuk penghantaran tag RFID ke rumah pemohon supaya mereka tidak perlu ke Johor untuk pengambilan, walaupun pilihan itu masih tersedia.

Kerajaan Malaysia juga akan menggunakan VEP untuk menjejaki rekod trafik, termasuk saman dan kesalahan, kenderaan berdaftar asing. Pemandu yang mempunyai kesalahan trafik perlu menyelesaikan saman mereka sebelum meninggalkan Malaysia.

“Sama seperti kereta Malaysia yang masuk ke Singapura… perlu mematuhi undang-undang dan peraturan mereka, mereka juga diharapkan melakukan perkara yang sama,” tambah beliau.

Isu Pendaftaran VEP

Loke turut menyedari jumlah e-mel yang tinggi yang dihantar oleh pemohon VEP kepada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengenai pelbagai kesulitan yang dihadapi ketika mendaftar untuk permit tersebut, yang sah selama lima tahun selepas diaktifkan. Beliau merancang untuk melawat Johor bagi mengkaji isu-isu ini.

“Setelah kita menyelesaikan (isu-isu), kita akan membuat pengumuman… dari segi penambahbaikan,” katanya. “Yakinlah bahawa kami akan cuba memudahkan. Tetapi jangan mengharapkan perubahan.”

Pemandu yang menghadapi kesukaran mendaftar untuk VEP secara dalam talian diminta menulis ke aduanvep@jpj.gov.my, namun ramai yang menyuarakan kebimbangan kerana tidak menerima jawapan, beberapa minggu selepas menulis.

Pemandu boleh ke vep.jpj.gov.my untuk mendaftar akaun dan menghantar dokumen mereka. Mereka boleh memantau status permohonan mereka di vepams.jpj.gov.my.

Bagi mereka yang sudah mempunyai tag VEP-RFID yang masih sah, tidak perlu mendaftar untuk tag baru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *