HiburanNasional

Mengukuhkan Keselamatan Sosial dalam Industri Filem Malaysia: Langkah Proaktif Menteri Sumber Manusia

Dalam menghadapi cabaran kecelakaan dan risiko bencana kerja dalam industri filem Malaysia, langkah proaktif telah diambil oleh Menteri Sumber Manusia, Steven Sim, untuk mengukuhkan keselamatan sosial penggiat seni perfileman. Kerjasama antara Perkeso dan Finas, diperkenalkan untuk memastikan perlindungan keselamatan di tempat kerja bagi semua penggiat seni, termasuk penggiat seni perfileman, ‘piecemeal’, ‘stringer’, penerbit rancangan, penyanyi, pempengaruh, dan persatuan industri seni kreatif yang terlibat.

Kebanyakan penggiat seni perfileman bekerja berdasarkan projek, meningkatkan risiko kemalangan di tempat kerja. Tanpa perlindungan yang mencukupi, mereka terdedah kepada risiko yang tidak diingini.

Melalui pemeteraian perjanjian persefahaman antara Perkeso dan Kementerian Komunikasi menerusi Finas, langkah-langkah penting telah diambil untuk memastikan keselamatan sosial dan perlindungan pekerjaan bagi penggiat seni. Ini termasuk penubuhan prasyarat daftar dan mencarum Perkeso bagi semua penggiat seni perfileman serta penggiat seni lain di bawah sektor kesenian.

Di bawah Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS), diperkenalkan Bantuan Khairat Kematian (BKK) berjumlah RM1,000 bagi menampung kos pengebumian pencarum SKSPS. Inisiatif ini bertujuan untuk memberi sokongan kepada keluarga pencarum yang telah meninggal dunia.

Langkah-langkah yang diambil oleh Menteri Sumber Manusia menunjukkan komitmen kerajaan dalam memastikan keselamatan sosial bagi penggiat seni di Malaysia. Dengan memperkuatkan hubungan antara Perkeso, Finas, dan penggiat seni, diharapkan industri filem Malaysia dapat terus berkembang dengan aman dan sejahtera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *