Nasional

Sultan Selangor Kecewa dengan Keputusan Malaysian Football League (MFL)

Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor melahirkan kekecewaan dan rasa dukacita yang mendalam terhadap keputusan yang diambil oleh Malaysian Football League (MFL) dan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) berhubung kes ketidakhadiran Selangor FC ke Perlawanan Piala Sumbangsih pada 10 Mei 2024.

Dalam kenyataan akhbar yang dikeluarkan, Sultan Selangor menzahirkan rasa terkejut dan kecewa terhadap tindakan Presiden FAM, Dato’ Hamidin Mohd Amin, yang sebelum ini pernah menjawat jawatan Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) dan menerima darjah kebesaran Dato’ Sultan Sharafuddin Idris Shah (D.S.I.S.) daripada baginda.

Sultan Selangor menegaskan bahawa tindakan MFL yang menolak permohonan penangguhan perlawanan oleh Selangor FC adalah tidak bertanggungjawab dan tidak berperikemanusiaan. Permohonan penangguhan tersebut dikemukakan berikutan insiden serangan asid terhadap ikon bola sepak Selangor dan Malaysia, Faisal Halim, pada 5 Mei lalu, yang mengakibatkan para pemain berada dalam keadaan trauma dan ketakutan.

Walaupun demikian, MFL tetap menolak permohonan tersebut dan memberikan kemenangan 3-0 serta kejuaraan Piala Sumbangsih kepada pihak lawan. Hukuman tambahan yang dikenakan termasuk denda sebanyak RM100,000, bayaran pampasan, pemotongan tiga mata, dan menjalankan perlawanan tanpa penonton dianggap berlebihan dan tidak masuk akal oleh Sultan Selangor.

Baginda turut menyatakan bahawa sepanjang penglibatannya dalam arena bola sepak tempatan sejak tahun 1968 hingga 1990, belum pernah beliau menyaksikan keadaan seperti sekarang ini. Baginda amat kesal dengan keganasan yang mencemari sukan yang sepatutnya menjadi platform perpaduan.

Lebih mengecewakan, MFL dan FAM tidak menunjukkan rasa simpati terhadap pihak yang teraniaya, yang bukan sahaja mencemarkan kredibiliti sukan bola sepak negara, malah boleh membunuh semangat dan hala tuju pasukan Selangor FC. Sultan Selangor juga menyuarakan kemungkinan untuk menarik keluar Selangor FC daripada Liga Super sekiranya baginda masih memimpin FAS dan Selangor FC.

Sultan Selangor mengingatkan bahawa bola sepak adalah sukan yang menyatupadukan rakyat Malaysia dan tindakan melampau MFL hanya akan merosakkan imej industri bola sepak tempatan serta sokongan orang ramai terhadap sukan ini. Baginda menyeru MFL untuk membuat keputusan dengan berhati-hati demi menjaga kepentingan semua pihak yang terlibat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *