Uncategorized

Tegaknya Keadilan: Pengasas Rumah Bonda kekal Disabit Hukuman 12 Tahun atas Penganiayaan Remaja Istimewa

Mahkamah Tinggi mengekalkan sabitan serta hukuman penjara 12 tahun terhadap pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun. Hal ini menyusul dari tuduhan mengabai dan menganiaya seorang remaja perempuan sindrom Down yang dikenali sebagai Bella, tiga tahun lalu.

Keputusan ini disampaikan oleh Hakim Datuk Noorin Badaruddin selepas menolak rayuan Siti Bainun untuk mengetepikan sabitan tersebut. Hakim juga menolak permohonan penangguhan pelaksanaan hukuman penjara sementara menunggu rayuan difailkan di Mahkamah Rayuan.

Hakim Noorin Badaruddin menegaskan bahawa terdapat 18 kecederaan dan parut pada badan mangsa yang dibuktikan oleh kesemua saksi perubatan. Ini menunjukkan bahawa kecederaan tersebut bukanlah disebabkan oleh kemalangan atau tindakan mangsa sendiri.

Hakim juga menekankan bahawa keterangan saksi-saksi, termasuk saksi mata dan saksi perubatan, memberikan penilaian maksimum terhadap kes ini. Beliau menyatakan kepuasan terhadap penilaian tersebut, yang menunjukkan bahawa Bella diabaikan dan dianiaya secara fizikal dan emosi.

Menurut Hakim Noorin, pembelaan yang diajukan oleh Siti Bainun bahawa kecederaan Bella hanya berlaku sekali adalah bercanggah dengan bukti-bukti yang dipersembahkan. Bukti perubatan menunjukkan bahawa kecederaan tersebut berlaku pada masa-masa yang berbeza, menunjukkan penganiayaan yang berterusan.

Hakim juga menegaskan bahawa nota keterangan tidak menunjukkan sebarang kesilapan dalam pertuduhan yang dihadapi oleh Siti Bainun. Ini menunjukkan bahawa beliau telah diberikan notis mencukupi dan memahami kesalahan yang dilakukannya.

Siti Bainun, yang tenang semasa prosiding, dihukum dengan memandang kepada Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya. Selain dari hukuman penjara, mahkamah juga memerintahkan beliau menandatangani bon berkelakuan baik selama lima tahun dan menjalani khidmat masyarakat selama 200 jam.

Kes ini dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Zahida Zakaria dan Analia Kamaruddin, manakala Siti Bainun dibela oleh peguam Nur A’minahtul Mardiah Md Noor dan Nurul Hafidzah Hassan.

Dalam penutup, keputusan ini menegaskan bahawa keadilan telah ditegakkan bagi Bella, dan penganiayaan terhadap mereka yang istimewa tidak akan ditoleransi dalam masyarakat. Semoga hukuman ini memberi pengajaran kepada semua pihak untuk menjaga kebajikan kanak-kanak istimewa seperti Bella dengan penuh rasa tanggungjawab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *