Mahkamah/KesNasional

Lelaki kasari anggota JPJ telah dipenjara sehari, denda RM4,000

Selepas video yang menunjukkan seorang pegawai Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) diserang viral di media sosial beberapa hari lalu, JPJ Kedah mengumumkan bahawa lelaki tersebut telah didakwa, bersalah, dan dihukum pada 27 November lalu.

Pengarah JPJ Kedah, Aman Shah Hashim, menerangkan bahawa Mahkamah Majistret telah menjatuhkan hukuman penjara sehari dan denda RM4,000 kepada lelaki tersebut selepas beliau didapati bersalah mengikut Seksyen 353 Kanun Keseksaan.

Aman Shah menjelaskan bahawa pihaknya telah menjalankan siasatan awal berkenaan video viral yang memperlihatkan kenderaan Nissan Vanette enggan berhenti semasa dihentikan oleh anggota JPJ untuk pemeriksaan. Kejadian tersebut berlaku pada 22 November kira-kira pukul 4.04 petang di Jalan Tasik Darul Aman, Jitra.

“Pemeriksaan awal menunjukkan tiga kesalahan, iaitu Lesen Kenderaan Motor (LKM) tamat tempoh, tiada perlindungan insurans, dan perakuan Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (PUSPAKOM) tamat tempoh,” ujarnya dalam kenyataan di Alor Setar hari ini.

Aman Shah menyatakan bahawa semasa ditahan, individu tersebut melakukan kekerasan jenayah dengan menyerang anggota JPJ yang sedang bertugas, selain mengeluarkan kata-kata kesat, provokasi, dan menghalang penjawat awam daripada menjalankan tugas.

Sejurus selepas kejadian tersebut, anggota berkenaan membuat laporan polis, dan lelaki berusia 24 tahun itu telah ditahan dan didakwa mengikut Seksyen 353 Kanun Keseksaan, yang merangkumi kesalahan menggunakan kekerasan untuk menakutkan penjawat awam menjalankan tugas undang-undang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *