EkonomiNasional

Mardi Lancar Usaha Tanaman Bawang Merah Tempatan

Malaysia berusaha untuk mengurangkan bergantung kepada import dengan merancang untuk menanam hampir 1,500 hektar bawang menjelang 2030. Institut Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Malaysia (Mardi) menyatakan bahawa usaha menanam 1,447 hektar bawang merah di seluruh negara perlu dilaksanakan bagi mencapai penurunan sebanyak 30% dalam bergantung kepada import bawang menjelang tahun 2030. Ketua Pengarah Mardi, Datuk Dr. Mohamad Zabawi Abdul Ghani, mendedahkan bahawa institut tersebut telah memulakan penanaman bawang merah secara kecil-kecilan bagi tiga jenis bawang merah pada tahun ini dan tahun depan.

Proses penanaman varieti bawang merah BAW-1, BAW-2, dan BAW-3 sedang dijalankan di beberapa kawasan di Perak dan Kelantan. “Kami menjangkakan hasil pertama akan diperoleh sekitar April atau awal Mei,” kata Mohamad Zabawi. Beliau turut menambah bahawa kualiti bawang merah tempatan ini setaraf dengan bawang merah import.

Langkah ini menunjukkan tekad Malaysia dalam menghadapi cabaran untuk mencapai kemandirian dalam bekalan bawang merah. Dengan usaha penanaman yang dijalankan oleh Mardi, negara kita berharap dapat mengurangkan kebergantungan kepada import bawang merah, menjadikan tanaman tempatan sebagai sumber utama dalam memenuhi keperluan domestik. Ini tidak hanya memperkukuhkan ekonomi pertanian negara tetapi juga memberi peluang kepada para petani tempatan untuk berkembang dalam sektor pertanian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *