Nasional

Harga rumah tinggi “angkara” PBT dan kerajaan Negeri

PETALING JAYA: Kos sampingan seperti yuran pembangunan tanah, yuran pembangunan, premium tanah dan kos tambahan yang tinggi yang dikenakan kerajaan negeri dan kerajaan tempatan (PBT) antara faktor mengapa harga tanah perumahan, termasuk rumah mampu milik, meningkat 20 hingga 30 peratus.

Menurut bekas Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan berkata kos yang dikenakan oleh pihak terbabit mempengaruhi kenaikan kos perumahan dan menyebabkan pemaju memasukkannya dalam harga pembelian.

Beliau berkata kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan perlu memikirkan penyelesaian terbaik untuk membantu rakyat dengan mengurangkan beban pemaju yang kini dibebani dengan harga simen dan besi yang tinggi.

“Kerajaan dan pihak berkuasa tempatan perlu memberi tumpuan untuk mengurangkan kos sampingan bagi pemaju dalam jangka masa panjang. Apabila lebih banyak rumah dibina, lebih banyak kawasan kediaman dibuka, yang boleh meningkatkan pembangunan bandar. Tetapi jangan tinggalkan hartanah yang jauh dari bandar dan tidak mempunyai perkhidmatan pengangkutan awam, mereka yang terjejas akhirnya adalah pembeli.

“Ada visi untuk meminta kerajaan memberi subsidi kos bahan binaan untuk pemaju menurunkan harga rumah. Namun langkah ini tidak menyelesaikan masalah kerana kerajaan kini terbeban dengan pelbagai subsidi.

“Bagaimanapun, cara terbaik berbanding saluran pembiayaan adalah dengan menawarkan kepada pemaju pengurangan kos sampingan seperti penyediaan tapak, yuran pembangunan, premium tanah dan kos tambahan lain. Kadangkala kadarnya terlalu tinggi dan tidak munasabah untuk pemaju mengambil kira harga rumah,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *