Mahkamah/Kes

Dia tidak melaporkan Bella kepada polis kerana seorang rakan telah bertindak: Saksi

KUALA LUMPUR – Rakan pengasas Rumah Bonda memberitahu mahkamah di sini pada Khamis bahawa dia tidak membuat laporan polis walaupun melihat seorang gadis berusia 13 tahun yang menghidap sindrom Down, dikenali sebagai Bella, dalam keadaan teruk.
Semasa perbicaraan kes penderaan Bella membabitkan Siti Bainun Ahd Razali, saksi kelapan pendakwaan, Suhana Zam, 40, berkata, tiada tindakan diambil kerana menyangka laporan rakannya Zurianty Sudin , 39, (pertama). saksi pendakwaan) sudah memadai.

Menjawab soalan Timbalan Peguam Negara, Nor Azizah Mohamad, yang juga bekerja sebagai penyiasat undang-undang di sebuah firma guaman, berkata beliau telah memberitahu Zurianty bahawa beliau bersedia memberi kerjasama sekiranya polis memerlukan laporan itu.

Dalam prosiding sebelum ini, peguam Nur Ellena Mohamed Razif yang mewakili Siti Bainun mencadangkan saksi tidak perlu membuat laporan polis walaupun melihat keadaan Bella.

Peguam juga mencadangkan agar Suhana tidak memeriksa keadaan Bella yang dikatakan berada di bilik dobi, sebaliknya terus menonton siaran bola sepak, Kejohanan Eropah UEFA, di ruang tamu kondominium yang diduduki Siti Bainun.”Saya kata saya tidak bersetuju dengan kedua-dua cadangan itu kerana pada masa itu saya fikir Bella akan mengambil risiko yang lebih besar,” kata Suhana.

Bagaimanapun, menjawab soalan Nor Azizah, saksi itu berkata, dia tidak bertanyakan keadaan Bella ketika menunggu siaran bola sepak kerana defendan ketika itu sedang meluahkan isu peribadi.

Suhana: Ketika itu Siti Bainun berkongsi masalah dengan teman lelakinya, jadi agak tidak wajar untuk bertanya tentang Bella, dia sudah leka dengan masalah yang dihadapinya.

Suhana: Saya agak pasti Bella berada di dalam bilik dobi jadi saya tidak memeriksa, pada ketika itu saya tiada pilihan selain membawa remaja itu keluar dari bilik tanpa menimbulkan sebarang masalah.

Dalam proses sama, Suhana berkata, dia tidak pernah melihat Siti Bainun menjaga bayi yang tinggal di rumah itu, sebaliknya menyerahkan tanggungjawab itu kepada tiga lagi penghuni rumah itu.Yasmin Nahar Mahmood, 19, penduduk Rumah Bonda (saksi pendakwaan kelima), berkata semasa mereka berada di kondo atau bersama Siti Bainun, Aida dan Balqis mandi atau menukar lampin pakai buang untuk dua bayi itu, Tulus Jiwa dan Tulus Bael.

“Saya sendiri ternampak Tulus Jiwa yang ketika itu mengalami masalah kulit dan tidak aktif tetapi terbabas di bawah meja dan tidak dipedulikan selama lebih sejam.

“Tulus Bael selalu terluka, contohnya pada suatu malam mereka membiarkan dia bermain seorang diri, dia jatuh dan berdarah.

“Bayi itu menangis, tetapi selepas dipujuk Aida, Yasmin dan Balqis, bayi itu membiarkannya bermain dan terjatuh di tempat yang sama,” katanya.

Katanya, kedua-dua bayi berkenaan nampaknya tidak menjaga antara satu sama lain kerana kejadian sama terus berlaku dalam tempoh yang singkat.Pada 20 Ogos 2021, Siti Bainun didakwa di mahkamah sesyen di kawasan itu kerana orang yang bertanggungjawab menjaga kanak-kanak perempuan berusia 13 tahun dengan sindrom Down gagal mencederakannya secara fizikal dan emosi.

Pada 20 November 2021, pengasas Rumah Bonda sekali lagi didakwa di mahkamah sama atas pertuduhan mencabul seorang gadis berusia 13 tahun yang menghidap sindrom Down.

Perbicaraan di hadapan Hakim Izralizam Sanusi akan bersambung esok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *