Nasional

Kementerian Dalam Negeri : Pemantauan isu 3R berterusan, bukan terpilih

Kementerian Dalam Negeri (KDN) terus menjalankan pemantauan yang berterusan dalam semua perkara yang berpotensi menyumbang kepada ketidakketenteraman awam. Salah satu perkara yang menjadi pusat perhatian adalah keputusan Mahkamah Persekutuan mengisytiharkan 16 kesalahan syariah dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019 sebagai tidak sah.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, menjelaskan bahawa pemantauan kementeriannya melibatkan semua aspek yang boleh menyumbang kepada ketidakketenteraman awam, yang merupakan tanggungjawab hakiki pihaknya. Beliau menekankan bahawa keputusan Mahkamah Persekutuan ini bukanlah suatu cabaran terhadap Islam atau peranan mahkamah syariah, sebagaimana yang ditegaskan oleh Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat.

Dalam satu kenyataan, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menyatakan, “Maksudnya keputusan Mahkamah Persekutuan itu secara spesifik merujuk kepada cabaran yang juga spesifik, di sebalik kenyataan Ketua Hakim Negara (Tun Tengku Maimun Tuan Mat) yang sangat jelas, yang mana ia bukan berkaitan dengan mencabar Islam atau pun menggugat institusi dan peranan mahkamah syariah.”

Beliau menambah bahawa keputusan Mahkamah Persekutuan ini lebih berkisar kepada aspek cabaran terhadap bidang kuasa Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk membuat undang-undang tersebut. Menteri Dalam Negeri menekankan bahawa rakyat perlu menilai secara menyeluruh terhadap dakwaan yang mengatakan keputusan ini mencabar Islam, undang-undang syariah, dan sebagainya.

“Pemantauan polis terhadap keputusan ini dalam bentuk reaksi awam itu adalah berterusan yang dilakukan dan tiada tumpuan istimewa untuk insiden ini sahaja,” katanya, menegaskan bahawa pemantauan tersebut adalah sebahagian daripada tanggungjawab kementerian untuk menjaga ketenteraman awam secara menyeluruh.

Dengan penjelasan ini, Menteri Dalam Negeri berharap agar masyarakat dapat memahami bahawa keputusan Mahkamah Persekutuan ini tidak sepatutnya dianggap sebagai satu ancaman terhadap agama atau sistem undang-undang syariah. Sebaliknya, ia merupakan suatu tindakan yang lebih mendalam untuk menilai dan menyeimbangkan bidang kuasa antara DUN dan undang-undang syariah demi keharmonian masyarakat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *