NasionalPolitik

Malaysia Bersama Raja Berjiwa Rakyat: Pelantikan Sultan Ibrahim sebagai Yang di-Pertuan Agong Ke-17 Malaysia

Seluruh rakyat Malaysia bersama-sama merayakan saat bersejarah dengan pelantikan Sultan Johor, Sultan Ibrahim, sebagai Yang di-Pertuan Agong Ke-17. Dalam sebuah upacara penuh istiadat di Istana Negara, Kuala Lumpur, beliau dengan selamat melafaz sumpah menjunjung tinggi tanggungjawabnya pada usia 65 tahun, menggantikan Sultan Abdullah Ahmad Shah.

Sultan Ibrahim, yang dijuluki Raja Berjiwa Rakyat, mengetuk pintu Istana Negara dengan perjalanan bermula dari Istana Bukit Serene di Johor Bahru pada 7.45 pagi. Ribuan warga Johor, dari pelbagai lapisan masyarakat, berkumpul sepanjang jalan dengan mengibarkan Jalur Gemilang, memberikan lambaian tahniah dan doa kepada Sultan Ibrahim, sambil bersiap sedia untuk menyaksikan konvoi Diraja menuju Lapangan Terbang Antarabangsa Senai Johor.

Sultan Ibrahim tidak bersendirian dalam perjuangannya untuk membawa Malaysia ke arah yang lebih cemerlang. Dalam istiadat yang sama, Sultan Perak Sultan Nazrin Shah turut melafaz sumpah memegang jatawan sebagai Timbalan Yang di-Pertuan Agong. dan menandatangani surat sumpah di hadapan Raja-raja Melayu dari Terengganu, Selangor, Negeri Sembilan, Perak, dan Kedah.

Dalam menyambut kedatangan Sultan Ibrahim di Kuala Lumpur, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim, menyuarakan ucapan tahniah dan keyakinan bahawa pemerintahan Agong Ke-17 akan melanjutkan perjalanan negara ke arah kestabilan, kemakmuran, dan kesejahteraan.

“Kerajaan Madani akan terus menyokong sepenuhnya amanat Sultan Ibrahim untuk meneruskan tadbir urus yang baik, telus, pemacuan ekonomi mampan serta memberi sepenuh perhatian kepada usaha meningkatkan darjat hidup rakyat,” ujar Datuk Anwar dalam kenyataannya di Facebook.

Beliau menegaskan bahawa pandangan jauh Sultan Ibrahim, telah menjadi pendorong utama kestabilan politik, sosial, dan ekonomi yang kita nikmati hari ini. Oleh itu, mari bersama-sama menyambut permulaan era pemerintahan Yang di-Pertuan Agong Ke-17, Sultan Ibrahim, sebagai satu langkah positif ke arah masa depan yang lebih baik untuk semua rakyat Malaysia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *