Mahkamah/KesNasional

Pengasas Rumah Bonda menangis lihat Bella

KUALA LUMPUR: Pengasas Rumah Bonda Siti Bainun Ahd Razali menangis teresak-esak di kandang tertuduh ketika tiga saksi membuat pengecaman beberapa orang termasuk seorang remaja perempuan sindrom Down dikenali sebagai Bella, pada pendengaran kes hari ini.

Walaupun Siti Bainun yang dikatakan tidak mengendahkan remaja itu tidak dapat berhadapan dengan mereka kerana tirainya disekat, dia tidak dapat menahan perasaannya selepas melihat Bella dan lima yang lain di bawah jagaannya, yang sebelum ini dibawa ke muka pengadilan digunakan untuk dikenal pasti sebagai saksi.

Siti Bainun juga melambai kepada mereka beberapa kali. Media dan orang ramai di galeri awam juga tidak boleh bersemuka.

Sesi pengecaman dilakukan oleh tiga saksi pendakwaan iaitu Suhana Zam, 40 tahun; Zurianty Sudin, 39; dan Yasmin Nahar Mahmood, 19.Peguam Nur A’minahtul Mardiah Md Nor yang mewakili Siti Bainun menggesa anak guamnya berjumpa dengan enam orang itu bagi melihat reaksi mereka.

“Jika mahu identiti dirahsiakan, boleh minta orang awam keluar dan tirainya dibuka,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Pendakwaraya Nor Azizah Mohamad memaklumkan saksi perlu dilindungi daripada terpengaruh dengan apa yang mereka lihat dan dengar di mahkamah.

“Ini adalah perlu saksi ini dicamkan dan tidak terdedah terus dalam mahkamah ini,” katanya.
Hakim Izralizam Sanusi berkata ini adalah proses pengecaman dan melihat reaksi itu tidak menjadi masalah kerana ia adalah persoalan sama ada orang yang dinamakan itu adalah orang yang disebut saksi dalam proses itu.“

Tetapi jika pihak pendakwaan berpendapat orang ramai perlu keluar, itu tidak menjadi masalah,” katanya.

Bagaimanapun, Nor Azizah memaklumkan tiada masalah untuk media dan orang ramai berada di tempat penonton kerana ia hanyalah proses pengenalan diri dan bukan bukti pendaftaran.

Siti Bainun juga kelihatan sedih dan menangis ketika cuba menyentuh seorang kanak-kanak yang sebelum ini dalam jagaannya walaupun terhalang oleh penghadang plastik (digunakan untuk memperlahankan penularan wabak COVID19).

Kanak-kanak lelaki yang ketika itu ditahan oleh salah seorang saksi dewasa turut menggenggam tangan Siti Bainun sebaik ternampak wanita itu.

Tiga saksi dewasa, tiga saksi kanak-kanak, dan tiga saksi bawah umur, termasuk Bella, kemudiannya dikenal pasti oleh saksi pendakwaan kelapan, penyiasat firma guaman Suhana Zam, dan saksi lain.Siti Bainun, 30, didakwa mengabaikan dan mendera Bella sehingga remaja itu mendatangkan kecederaan fizikal dan emosi kepada mangsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *