Uncategorized

Perompak Laut Tewas dengan Kecekapan Maritim Malaysia

Maritim Malaysia berjaya menahan sekumpulan perompak laut warga Indonesia di Perairan Johor Timur pagi semalam.

Modus operandi kumpulan perompak ini ternyata menjadikan lokasi berhampiran sempadan dua negara sebagai tempat untuk merompak kapal yang membawa muatan besi buruk.

Pemangku Pengarah Zon Maritim Tanjung Sedili, Komander Maritim Mohd Najib Sam, melaporkan bahawa pihaknya menerima aduan dari Lembaga Pelabuhan Johor (LP) pada jam 10.45 pagi. Sebuah bot tunda Bongawan 9 bersama ‘barge’ Hexagro 8 telah disusupi oleh beberapa orang suspek yang cuba mencuri muatan ‘barge’ tersebut di kedudukan 3.8 batu nautika selatan Tanjung Penyusop.

Dengan ketegasan dan kesiagaan, Maritim Malaysia segera bertindak apabila mendapat laporan tersebut. Meskipun suspek berjaya melarikan diri apabila menyedari kehadiran bot ronda Maritim Malaysia, namun tindakan pencegahan yang berkesan telah diambil.

Kisah ini tidak berakhir dengan peristiwa itu saja. Ketika suspek diiring dalam perjalanan ke Pos Maritim Pengerang, bot yang mereka tumpangi mengalami kebocoran dan tenggelam. Kejayaan ini membuktikan bahawa keberanian dan kecekalan Maritim Malaysia dapat mengatasi cabaran apa pun yang dihadapi.

Lima lelaki disyaki warga Indonesia, berumur antara 31 hingga 53 tahun, telah ditahan untuk siasatan lanjut. Anggaran nilai rampasan yang diperoleh adalah sebanyak RM20,000.

Pengarah Zon Maritim Tanjung Sedili menambah, “Bot kayu yang karam itu dapat memuatkan tiga tan besi buruk. Satu tan besi buruk dijual di negara jiran dengan nilai 5 juta rupiah bersamaan RM1,500.”

Dalam sidang media hari ini, beliau turut menekankan bahawa suspek-suspek ini memerlukan masa antara 30 minit hingga satu jam untuk merompak muatan besi buruk. Mereka juga terang-terangan menyerang kapal-kapal yang bergerak perlahan di kawasan sempadan kedua-dua negara.

Sejak tahun 2018, Maritim Malaysia telah menyelesaikan kes-kes berkaitan perompakan laut sebanyak sembilan kes. Prestasi ini membuktikan komitmen Maritim Malaysia dalam menangani ancaman perompakan laut di perairan negara.

Beliau menekankan bahawa kes ini akan disiasat mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan iaitu mencuri serta pecah masuk premis serta Seksyen 6 (1)(c) Akta Imigresen tiada dokumen pengenalan diri semasa ditahan. Semua suspek telah direman selama 14 hari bermula hari ini.

Maritim Malaysia terus bersedia dan berkomitmen untuk melindungi kedaulatan maritim negara daripada sebarang ancaman, dengan keyakinan bahawa kejayaan demi keamanan dan kemakmuran negara adalah tanggungjawab bersama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *