Ekonomi

Tawaran Eksklusif: Andalusia Travel & Saudia Airlines Tandatangani Perjanjian Bersejarah untuk Umrah 2024/2025

Andalusia Travel & Tours Sdn Bhd (Andalusia Travel), pengendali pakej haji dan umrah yang berpengalaman, menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) yang menjanjikan pembelian 70,000 tiket penerbangan SV dari Saudi Airlines (Saudia), dengan nilai kontrak hampir RM230 juta. Perjanjian ini bertujuan untuk menyantuni seramai mungkin para dhuyufurrahman (tetamu Allah) yang ingin menunaikan ibadah umrah bagi musim 1446 Hijrah 2024/2025.

Ida Riswana Idris, Pengarah dan Penasihat Undang-Undang Andalusia Travel, menyatakan bahawa perjanjian tersebut adalah langkah untuk memudahkan jemaah dalam menunaikan ibadah umrah dan haji. Beliau menekankan reputasi Saudia yang sinonim dengan industri umrah dan haji, serta keyakinan yang diberikan oleh jemaah Andalusia terhadap perkhidmatan penerbangan syarikat tersebut.

Pada Majlis Menandatangani MoU, Ida menyatakan objektif Andalusia melalui perjanjian ini adalah untuk menyantuni sebanyak mungkin para tetamu Allah yang ingin mengerjakan ibadah umrah dan haji. Dia juga menegaskan bahawa penerbangan dengan Saudia adalah pilihan utama jemaah Andalusia kerana kepercayaan mereka terhadap perkhidmatan yang diberikan, serta kecepatan tiba di destinasi, iaitu Jeddah atau Madinah, dalam masa lapan hingga sembilan jam sahaja.

Sejauh ini, hasil dari MoU tersebut telah memberi dorongan kepada Andalusia Travel dengan penjualan sebanyak 11,300 pakej umrah bagi tahun 1446H. Walaupun ketegangan di Asia Barat mungkin membuat orang ramai bimbang untuk mengerjakan umrah, Ida menegaskan bahawa kerjasama dengan kerajaan, khususnya Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya, telah memastikan keselamatan semua jemaah umrah dan haji dari masa ke semasa.

Ida juga menyatakan bahawa tidak ada pembatalan pakej bulan Syawal atau haji di Andalusia disebabkan faktor ketakutan, malah hampir 800 orang jemaah Andalusia berada di Makkah atau Madinah pada masa ini. Andalusia akan terus melaporkan situasi jemaah kepada pihak kedutaan, terutamanya sekiranya berlaku sebarang malapetaka atau kecemasan.

Dengan kerjasama ini, Andalusia Travel berkomitmen untuk menyantuni lebih ramai umat Islam untuk menunaikan haji dan umrah. Mereka juga bertekad untuk mengekalkan dan meningkatkan mutu perkhidmatan kepada jemaah umrah, dengan sasaran untuk meningkatkan jumlah jemaah sehingga mencecah 80,000 orang setahun pada musim umrah 1446H akan datang.

Selain menyantuni lebih ramai umat Islam, ianya juga memberi jaminan kepada jemaah tentang jadual penerbangan dan pakej yang ditawarkan, memastikan keselesaan dan keyakinan mereka dalam menunaikan ibadah umrah. Dengan kerjasama ini, Andalusia Travel & Saudia Airlines membuka pintu kepada lebih ramai lagi umat Islam untuk menunaikan fardu haji dan umrah, sambil memastikan kualiti dan kebolehpercayaan perkhidmatan yang diberikan kepada jemaah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *