CeriteraTVNasional

Runtuhnya Jambatan Utama Francis Scott di Baltimore dan Usaha Penyelamatan Berterusan

Baltimore dikejutkan dengan runtuhnya Jambatan Utama Francis Scott yang selepas dilanggar oleh sebuah kapal kargo. Pihak Berkuasa Pengangkutan Maryland (MTA) mengesahkan kejadian tragik ini, di platform X. Jambatan Utama I-695, merupakan sebahagian dari lebuh raya rentas negeri yang penting.

MTA dengan cepat mengeluarkan amaran kepada pemandu untuk mengelak laluan yang melibatkan jambatan tersebut, yang melintasi Sungai Patapsco. Kejadian ini bukan sahaja menyebabkan kerosakan serius terhadap infrastruktur, tetapi juga mengakibatkan beberapa pengguna jalan raya jatuh ke dalam sungai.

Detektif Niki Fennoy dari Jabatan Polis Baltimore memberi keterangan bahawa kejadian itu dilaporkan kepada pihak berkuasa pada pukul 1.35 pagi waktu tempatan. “Jambatan Utama Francis Scott runtuh akibat perlanggaran dengan kapal,” katanya. Kesannya amat serius, dengan usaha penyelamatan kini sedang dijalankan.

Laman pemantauan kapal, MarineTraffic, mencatatkan bahawa kapal kontena bernama Dali, dengan bendera Singapura, telah berhenti di bawah jambatan pada awal pagi.

Datuk Bandar Baltimore, Brandon Scoot, mengesahkan bahawa beliau telah diberi maklumat mengenai kemalangan tersebut dan usaha penyelamatan sedang dijalankan. “Kami memohon agar semua pihak mendoakan keselamatan mereka yang terjejas dalam tragedi ini,” katanya di laman X.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *