Nasional

RUU Agensi Sempadan Negara: Langkah Ke Arah Perkukuh Kesiapsiagaan Pertahanan dan Keselamatan Negara

Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, Menteri Dalam Negeri, mengumumkan bahawa satu rang undang-undang (RUU) kini sedang disiapkan untuk melaksanakan penubuhan sebuah agensi tunggal sempadan negara (SBA).

Beliau menyatakan bahawa Jemaah Menteri telah memberikan persetujuan terhadap cadangan untuk merangka RUU yang akan mencipta entiti baru SBA. Agensi ini akan beroperasi dengan satu nama dan berfungsi sebagai agensi kawalan sempadan yang bersepadu.

Saifuddin Nasution memberikan keterangan kepada wartawan selepas majlis perhimpunan bulanan Kementerian Dalam Negeri (KDN) di sini hari ini. Beliau menjelaskan bahawa pada masa ini, terdapat 23 agensi yang beroperasi di Bangunan Sultan Iskandar (BSI), 14 agensi di Kompleks Sultan Abu Bakar, dan sembilan di Rantau Panjang.

“Tujuan kerajaan menubuhkan SBA adalah untuk meningkatkan kecekapan dan kelajuan sistem penyampaian, memperkuat koordinasi antara agensi, dan memperbaiki isu-isu berkaitan integriti,” katanya.

Berikutan persetujuan Jemaah Menteri, Saifuddin Nasution menyatakan bahawa Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Jabatan Peguam Negara (AGC) telah memulakan usaha untuk menyusun RUU berkenaan. RUU ini dijangka akan dibentangkan di Parlimen pada suku pertama tahun ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini mengumumkan penubuhan SBA semasa pembentangan Belanjawan 2024 pada 13 Oktober lalu sebagai sebahagian daripada usaha untuk memperkukuhkan tahap kesiapsiagaan pertahanan dan keselamatan negara.

Top of Form

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *