Mahkamah/Kes

Analisis Tangkapan Layar Seksual cubaan memalukan Ebit

Analisis terhadap 146 tangkapan layar berunsur lucah dari sejarah Google pada telefon bimbit Ebit Lew, seorang pendakwah terkenal, dianggap sebagai upaya untuk memalukan beliau, demikian disebut dalam pemeriksaan mahkamah hari ini.

Pertanyaan dari peguam yang mewakili Ebit Lew, Datuk Ram Singh, mengungkapkan perkara tersebut semasa pemeriksaan balas terhadap saksi ketujuh, Asisten Superintendan Latifah Abdul Aziz, seorang juruanalisis utama dalam siasatan audio video di PDRM, di Mahkamah Majistret.

Latifah menyatakan ketidakpastian mengenai tujuan analisis 936 tangkapan layar, termasuk 146 daripadanya yang diperoleh melalui sejarah Google telefon bimbit Ebit Lew, untuk memalukan beliau. Walau bagaimanapun, beliau setuju bahawa 146 tangkapan layar tersebut mengandungi elemen memalukan.

Saksi juga mengesahkan bahawa tangkapan layar tersebut diperoleh melalui sejarah Google telefon bimbit yang bersangkutan. Menurut saksi, arahan yang diberikan oleh pegawai penyiasat adalah untuk mengekstrak data yang berkaitan dengan unsur seksual.

Dalam menjawab soalan peguam bela mengenai relevansi sejarah Google dengan aduan mangsa, saksi menyatakan ketidakpastian. Saksi turut mengesahkan bahawa tidak ada arahan untuk mengekstrak mesej yang telah dipadam dalam aplikasi Whatsapp, walaupun setuju dengan pandangan bahawa semua mesej yang dipadam penting untuk dianalisis.

Ebit, atau nama sebenarnya Ebit Irawan Ibrahim Lew, yang berusia 38 tahun, menghadapi sebelas pertuduhan berkaitan dengan gangguan seksual melibatkan penghantaran gambar dan perkataan lucah melalui Whatsapp, yang didakwa berlaku di Tenom antara 29 Mac hingga 18 Jun 2021.

Bagi kesalahan tersebut, Ebit didakwa di bawah Seksyen 509 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara sehingga lima tahun, denda, atau kedua-duanya bagi setiap pertuduhan. Perbicaraan berlangsung di hadapan Majistret Nur Asyraf Zolhani dengan pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Zahida Zakaria, Nor Azizah Mohamad, dan Amalia Kamaruddin, manakala Ebit diwakili oleh peguam Datuk Ram Singh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *