Ekonomi

SDCF perkenal pek rawatan haba

KUALA LUMPUR 25 Dis. – SDCF Global Resource (SDCF), sebuah syarikat pemborong tudung meneroka perniagaan baru – pasaran pad haba guna semula untuk memenuhi keperluan para atlet, wanita dan orang-orang tua.

Selain digunakan secara meluas dari kategori tersebut, pek haba guna semula itu turut dibekalkan untuk kegunaan hospital-hospital bagi tujuan rawatan fisiologi.

Pengasas SDCF, Lau Ming Thung berkata, terapi haba secara amnya banyak digunakan untuk merawat kesakitan keradangan badan, termasuk kekejangan, kekakuan dan kesakitan otot.

“Penggunaan haba di dalam rawatan membolehkan saluran darah berkembang dan otot menjadi longgar dan memberi kelegaan terutamanya di bahagian yang sakit.

“Ini sekali gus memberi keselesaan dan kelegaan serta memulihkan aliran darah dan meningkatkan keanjalan otot tisu,” katanya.

Beliau menambah, para atlet turut menggunakan terapi haba ini untuk merawat kecederaan sukan, melegakan kesakitan dan mempercepatkan pemulihan manakala bagi golongan tua pula digunakan bagi melegakan kesakitan sakit sendi dan meningkatkan sistem peredaran darah.

“Bagi golongan wanita pula, terapi haba boleh digunakan dalam mengurangkan kekembungan serta melegakan ketidakselesaan semasa kesakitan haid.

Pek haba guna semula ini direka untuk siap digunakan segera di dalam bentuk cecair.

“Dengan memicit gegelung aluminium yang terdapat di dalam pek tersebut, ini akan menjadikan pek haba secara pantas mengeluarkan cecair untuk mengeluarkan suhu terkawal sehingga 56 darjah Celsius yang mana adalah suhu ideal bagi tujuan rawatan haba,” jelasnya.

Ming Thung menambah, jika dibiarkan di dalam peringkat cecair, ia boleh berfungsi sebagai pek rawatan sejuk selepas disimpan di dalam peti sejuk.

Jelasnya, selepas haba itu hilang, pek rawatan guna semula itu akan menjadi kepingan garam padu yang boleh dipanaskan semula untuk menjadi cecair apabila direndam di dalam air mendidih untuk tempoh lima hingga 15 minit.

Oleh kerana tiada bateri dan kord elektrik yang terkandung di dalam pek rawatan tersebut, ia adalah produk yang dijamin tahan lama kegunaannya.

Ming Thung berkata, pad rawatan haba yang dikeluarkan oleh syarikatnya adalah yang terbaik di pasaran ketika ini untuk haba segera, boleh diguna semula dan mudah alih.

“Pasaran pad haba di Asia dijangka menyaksikan pertumbuhan besar berikutan peluang yang banyak di dalam sektor kesihatan dan teknologi maju,” katanya.

SDCF Global Resources telah berkecimpung di dalam pad haba dan bahan berkaitan termal sejak lima tahun lalu.

Syarikat itu telah menggunakan bahan terkini dan teknologi pemprosesan yang menawarkan pad haba berprestasi tinggi.

SDCF menyaksikan pertumbuhan dinamik di dalam jualan produk pek haba guna semula yang mampu dimiliki serta selamat digunakan tanpa sebarang kesan sampingan.

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi sdcfglobal@yahoo.com.

PAD haba guna semula keluaran SDCF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *