Mahkamah/Kes

Bekas Penolong Pengurus Didakwa Minta, Terima Rasuah untuk Konsert Double Trouble 2

Seorang bekas penolong pengurus sebuah agensi kerajaan, Noorfadhilah Mohd Idris, 37, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen hari ini atas pertuduhan meminta dan menerima rasuah berhubung penganjuran Konsert Double Trouble 2 tahun lepas. Pertuduhan ini mengejutkan ramai pihak, khususnya mereka yang terlibat dalam industri hiburan dan pengurusan acara.

Noorfadhilah didakwa meminta suapan sebanyak RM30,000 daripada Abd Zamin Abd Kadir sebagai upah untuk membantu mendapatkan kelulusan Geran Dana Kandungan Digital bagi syarikat Playmad Sdn Bhd untuk penganjuran konsert tersebut. Selain itu, beliau juga didakwa menerima cek tunai bernilai RM13,900 daripada akaun bank Anggerik Event Sdn Bhd sebagai upah atas bantuan yang sama.

Kedua-dua kesalahan ini dikatakan berlaku di ibu negara dan sebuah bank cawangan Setapak, Taman Setapak Indah Jaya antara Januari dan 11 September 2023. Pertuduhan dikemukakan di bawah Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009, yang jika disabitkan kesalahan, tertuduh boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana-mana yang lebih tinggi.

Timbalan Pendakwa Raya Mohamad Azriff Firdaus Mohamad Ali mencadangkan jaminan sebanyak RM20,000 untuk kedua-dua pertuduhan, berserta syarat tambahan melaporkan diri di pejabat SPRM dan menyerahkan pasport kepada mahkamah. Namun, peguam tertuduh, Mohd Zali Shaari, memohon jaminan dikurangkan dengan alasan anak guamnya yang sedang hamil lapan bulan tidak lagi bekerja dan kini hanya membantu suaminya yang bekerja sendiri.

“Anak guam saya kini sedang mengandung anak ketiga serta mempunyai dua anak masing-masing berumur empat dan sembilan tahun,” kata Mohd Zali.

Hakim Suzana Hussin akhirnya membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM13,000 dengan seorang penjamin untuk kedua-dua pertuduhan, serta menetapkan syarat tambahan seperti dipohon pihak pendakwaan. Sebutan kes dijadualkan semula pada 9 Ogos depan.

Kes ini sekali lagi menonjolkan isu rasuah yang semakin meruncing dalam pelbagai sektor di negara ini, dan menuntut kesedaran serta tindakan tegas daripada semua pihak untuk membanterasnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *