Uncategorized

Kerja empat hari seminggu terbukti lebih produktif.

Jepun menguji masa kerja selama empat hari dan hasil ya produktiviti pekerja mereka melonjak sebanyak 40%.

Kejayaan itu dilakukan oleh Microsoft dengan menguji minggu kerja selama empat hari di pejabat Jepun dan mendapati hasilnya bukan sahaja lebih menggembirakan – tetapi jauh lebih produktif.

Untuk bulan Ogos, Microsoft Jepun bereksperimen dengan projek baru yang dipanggil Work-Life Choice Challenge Summer 2019, memberikan semua pekerja mereka seramai 2,300 untuk bekerja 4 hari dan cuti pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad tanpa menurunkan gaji.

Bagi menghargai pekerja mereka, Microsoft Jepun turut merancang untuk memberi subsidi percutian keluarga untuk pekerja sehingga ¥ 100,000 atau RM4,000.

“Bekerja dalam masa yang singkat, berehat dengan baik dan belajar banyak,” kata Presiden dan CEO Microsoft Japan Takuya Hirano dalam satu kenyataan kepada laman web Microsoft Japan.

“Saya mahu pekerja berfikir dan mengalami bagaimana mereka dapat mencapai hasil yang sama dengan 20% masa kerja kurang.”

Dalam tempoh itu juga, penggunaan elektrik turun 23% dan jumlh cetakan kertas menurun lebih 56 % berbanding sebelum ini.

Pastinya, majoriti pekerja (92%) mengatakan mereka suka minggu yang lebih pendek (4 hari bekerja).

Percubaan bukanlah kali pertama hujung minggu yang panjang telah diuji dengan dunia korporat. Pada tahun 2018, syarikat pengurusan amanah New Zealand Perpetual Guardian menguji masa kerja selama empat hari selama dua bulan untuk 240 kakitangannya.

Kakitangan dilaporkan mengalami keseimbangan kerja-kehidupan yang lebih baik dan tumpuan yang lebih baik di pejabat.

Tahap tekanan kakitangan menurun sebanyak 7%. Pekerja sering berkata mereka boleh menjadi lebih produktif dengan kurang masa di pejabat.

Satu tinjauan 1,500 pekerja dan 600 pengurus sumber manusia oleh firma perunding HR Robert Half mendapati 66% pekerja berkata mereka mahu bekerja kurang daripada lima hari seminggu.

Satu lagi eksperimen yang diterbitkan oleh Kajian Perniagaan Harvard menunjukkan hari bekerja yang lebih pendek, penurunan dari purata hari kerja 8 jam hingga hari kerja 6 jam, peningkatan produktiviti.

Satu tinjauan 2018 mengenai 3,000 pekerja oleh Institut Tenaga Kerja di Kronos mendapati lebih separuh daripada pekerja sepenuh masa menyangka mereka boleh melakukan pekerjaan mereka dalam masa lima jam sehari.

Cabaran Microsoft Jepun hanyalah projek perintis, syarikat itu memberitahu Guardian dalam satu kenyataan, dan tidak jelas apakah perubahan ini akan dilaksanakan di pejabat di tempat lain atau secara jangka panjang.

Sumber: Agensi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *