EkonomiNasionalTravel

Transformasi Kos Haji: Strategi Tabung Haji dalam Menangani Kewangan Jemaah dan Kenaikan Kos Haji

Tabung Haji (TH) kini telah mengumumkan kadar bayaran untuk bakal haji Muassasah kumpulan B40 yang akan melaksanakan ibadah haji pertama kali, dengan kadar ditetapkan pada RM12,356 bagi setiap individu pada tahun ini. Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif TH, Syed Hamadah Syed Othman, menyatakan bahawa bayaran bagi bakal haji kumpulan M40 yang pertama kali menunaikan rukun Islam kelima adalah sebanyak RM19,152 per individu.

Beliau menjelaskan bahawa peningkatan kos haji untuk bakal haji Muassasah kumpulan B40 tahun ini mencapai RM33,300 berbanding dengan RM30,850 pada tahun sebelumnya. Dalam satu langkah yang signifikan, Syed Hamadah menekankan bahawa pihak kerajaan Malaysia akan menyumbang sebanyak RM1,000 bagi setiap bakal haji kumpulan B40.

“Kami mengambil kira keprihatinan kerajaan terhadap bakal haji kumpulan B40, dan sebagai tindak balas, kerajaan akan menanggung sebahagian daripada kos haji sebanyak RM1,000 bagi setiap individu,” katanya.

Bagi memastikan bantuan yang lebih meluas, beliau menyatakan, “Bakal haji kumpulan B40 akan menerima Bantuan Kewangan Haji dan bantuan kerajaan berjumlah RM20,944 setiap individu, atau bersamaan dengan 63 peratus daripada kos haji. Sementara itu, bakal haji kumpulan M40 akan menerima Bantuan Kewangan Haji berjumlah RM14,148 setiap individu, mencakupi 42 peratus daripada keseluruhan kos haji.”

Dalam sidang media Pengumuman Surat Tawaran dan Bayaran Haji 1445H/2024M di Menara TH, Kuala Lumpur, Syed Hamadah menekankan bahawa struktur bayaran ini akan memberikan tekanan kepada kedudukan kewangan TH. Beliau juga menyatakan bahawa, “Meskipun terdapat kenaikan kos haji, TH sedang berusaha mencari kaedah terbaik untuk mengimbangi usaha memberikan perkhidmatan cemerlang demi kebajikan jemaah negara, sekaligus mengekalkan kelestarian kedudukan kewangan.”

Syed Hamadah juga menjelaskan bahawa TH telah memeterai perjanjian kontrak jangka panjang dalam usaha mengawal peningkatan kos haji, yang melibatkan aspek penerbangan, penginapan, sajian makanan, dan beberapa perkhidmatan di Arab Saudi. Beliau menambah, “TH turut terdedah kepada faktor di luar kawalan seperti peningkatan kadar inflasi, cukai nilai tambah, dan caj perkhidmatan di Tanah Suci.”

Dengan mengambil kira struktur bayaran haji yang memberi Bantuan Kewangan Haji hingga 42 peratus dan 60 peratus kepada jemaah golongan B40 dan M40 masing-masing, Syed Hamadah menegaskan bahawa langkah ini akan memberikan manfaat yang besar kepada bakal haji. Namun, beliau turut mengakui bahawa struktur ini akan memberikan tekanan terhadap kedudukan kewangan TH.

Sejak tahun 2001, TH telah membelanjakan sejumlah RM2.4 bilion bagi Bantuan Kewangan Haji, dan dijangka akan membiayai kos sebanyak RM350.1 juta bagi musim haji tahun ini. Dalam usaha untuk memberikan peluang kepada lebih ramai jemaah, Syed Hamadah mengumumkan bahawa TH akan mula mengeluarkan Surat Tawaran Haji kepada 31,600 bakal haji untuk tahun 2024.

“Bakal haji perlu mencukupkan bayaran haji dan lulus pemeriksaan kesihatan sebelum menjawab surat tawaran dalam tempoh 11 hari bekerja melalui aplikasi THiJARI atau dengan mengunjungi mana-mana cawangan TH berdekatan,” katanya. Bagi pemilihan bakal haji, TH akan memberi keutamaan kepada mereka yang berbaki dari tahun sebelumnya dan mereka yang gilirannya adalah pada tahun ini.

“Sistem pendaftaran haji berasaskan prinsip yang dahulu, didahulukan. Rayuan haji melalui platform dalam talian THiJARI akan dibuka bermula 26 Januari ini,” tambahnya. Jika terdapat penolakan surat tawaran haji, dan terdapat kekosongan, TH akan mengisi tempat tersebut dengan mereka yang membuat permohonan rayuan dan berkelayakan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *